Imbir to roślina, która, spożywana regularnie, przyspiesza metabolizm, dodaje energii i działa pozytywnie na układ trawienny i odpornościowy.
Warto imbir dodawać do herbaty lub dań, można z niego też przygotować nalewkę, którą należy pić zdrowotnie np. podczas przeziębienia.
Żeby przygotować babciną nalewkę z imbirem potrzebne są tylko 4 składniki.
Imbir to roślina, która ma ogrom adekwatności leczniczych. Działa wspierająco na układ pokarmowy, podkręca metabolizm, łagodzi wzdęcia. Dodatkowo działa też pozytywnie na apetyt, łagodzi ciążowe mdłości i świetnie wspiera układ odpornościowy, warto więc go spożywać w okresie chorobowym.
W czasie infekcji intuicyjnie wiele z nas sięga po imbir jako środek rozgrzewający, który dodajemy do herbaty czy ciepłej wody z cytryną i miodem. Imbir warto na stałe włączyć do swojej diety, bo zawiera adekwatności antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Nalewka z imbiru jak od babci
Warto z imbiru przygotować nalewkę, którą pije się codziennie rano w formie szotów. Taki zastrzyk prozdrowotnych składników pomoże ci, gdy czujesz się przeziębiona, ociężała albo nie masz na nic siły.
Imbir uważany jest za lek na tak wiele dolegliwości, iż choćby jeżeli nie jesteś chora i nie masz kłopotów z metabolizmem, nalewka imbirowa wspomoże twoje samopoczucie. Nalewki nie mogą pić kobiety w ciąży i dzieci, bo jest ona na bazie alkoholu.
Nalewka z imbiru: przepis
Aby przygotować nalewkę imbirową, będziesz potrzebowała:
300 g korzenia imbiru
600 ml brandy lub wódki
2 łyżki miodu
sok wyciśnięty z 1 cytryny
duży słoik - 1 litr
ewentualnie: zakręcana szklana butelka
Korzeń imbiru obierz ze skóry i pokrój w plastry. Wrzuć je do wyparzonego wcześniej słoika i zalej alkoholem. Zakręć mocno i odstaw do ciemnego miejsca na 2 tygodnie. Następnie odcedź płyn od plastrów imbiru dzięki drobnego sitka albo gazy.
Wlej nalewkę z powrotem do słoika lub do szklanej butelki i dodaj do nalewu miód oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną nalewkę można spożywać od razu i trzeba ją przechowywać w lodówce.
Nalewka imbirowa: dawkowanie
Kuracja nalewką z imbiru nie powinna przebiegać dłużej niż ok. 1 tydzień i polega na piciu jej 3 razy dziennie po 1 łyżce – przed śniadaniem, obiadem i kolacją.
Po takiej kuracji przeziębienie powinno odpuścić, metabolizm i trawienie ulec poprawie. W przypadku kobiet w ciąży nie można stosować nalewki z alkoholem, zamiast tego warto pić herbatę z plastrem imbiru albo ciepłą wodę z imbirem, sokiem z cytryny i miodem.