Zdrowie na talerzu

skafander.info 1 miesiąc temu

Jak prawidłowo się odżywiać? Czym są i jak rozpoznać zaburzenia odżywiania? Na czym polega syndrom jedzenia nocnego? Tego wszystkiego mogła dowiedzieć się młodzież z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 w Zamościu podczas wykładu „Zdrowie na talerzu”, który poprowadziła dr Maria Dorota Kwika z Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Zamojskiej.

Zdrowe odżywianie uznane jest za jedną z podstawowych zasad prawidłowego rozwoju organizmu, jego funkcjonowania i przemian. Niestety coraz częściej zauważalne są nieprawidłowe nawyki żywieniowe wśród dzieci i młodzieży szkolnej. Z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO- ang. World Health Organization) wynika, iż co piąty nastolatek w Polsce walczy z problemem otyłości, co potwierdza Instytut Żywności i Żywienia.

Otyłość i nadwaga są powodem poważnych problemów zdrowotnych, psychologicznych i społecznych, prowadzi do obniżenia własnej samooceny, depresji, jak i do powstawania negatywnego obrazu własnej osoby.

Niedożywienie powoduje zmiany w składzie masy ciała, upośledzenie funkcji organizmu, drażliwość i zmniejszenie koncentracji, a skutkiem krańcowym jest wyniszczenie, będące wynikiem utraty masy mięśniowej.

Wykład „Zdrowie na talerzu” odbył się 13 marca br. Jest on częścią projektu „Psychologiczne, środowiskowe i genetyczne czynniki związane z nadwagą i otyłością młodych dorosłych”.

Idź do oryginalnego materiału