Zdrowe pierogi z soczewicą nie tylko dla wegetarian. Wypróbuj przepis na sycący obiad. Niebanalna propozycja dla fanów pysznego jedzenia

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Miłośnikom kuchni wegetariańskiej proponujemy przepis na pierogi z soczewicą. Wykonasz go z dodatkiem podsmażonej cebulki. To pyszne bezmięsne danie warto przygotować na obiad. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a z naszym przepisem i dokładnymi wskazówkami krok po kroku, z pewnością udadzą się i zasmakują każdemu. Zobacz, jak zrobić pierogi z soczewicą.

Pierogi z soczewicą. Przepis na wegetariański obiad

Porcja na ok. 60 pierogów,
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Ulep wszystkie pierogi. Połóż je na desce podsypanej delikatnie mąką i przykryj ściereczką Katarzyna Puczyńska

Składniki na ciasto na pierogi:

  • 4 i pół szklanki mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 400 g soczewicy zielonej,
  • 3 średnie cebule,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia i gotowania.
Idź do oryginalnego materiału