Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej. Raz spróbujesz i się zakochasz. Przepis na pyszny i chrupiący dodatek do obiadu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Fasolka szparagowa to pyszna przekąska i rewelacyjny dodatek do letniego obiadu. Zwykle podaje się ją z zasmażką przygotowaną z bułki tartej i masła. Mam na to jednak dużo lepszy sposób. Wystarczy wykorzystać jeden bardzo zdrowy i popularny składnik, a nasza fasolka zyska wyśmienity smak i będzie ekstra chrupiąca. Sprawdź i wypróbuj przepis na zdrową zasmażkę do fasoli szparagowej.

Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką

Sezon na fasolkę szparagową trwa od lipca do początku września. Warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej dodawać ją do obiadu. Jest zdrowa i bardzo smaczna. Proponuję przepis na fasolkę szparagową z owsianą zasmażką. To inna wersja klasycznego dania, która dzięki zastąpieniu tradycyjnej bułki tartej zmielonymi płatkami owsianymi zyskuje na smaku i chrupkości. Całość przygotowuje się bardzo łatwo. Zasmażka w tej wersji ma kuszący zapach, a także zapewnia nam sporą ilość zdrowego błonnika.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną fasolkę szparagową z owsianą zasmażką.

Przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych

czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 3 litry wody do gotowania,

owsiana zasmażka:

  • 7 łyżek płatków owsianych,
  • 80 g masła.

Fasolka szparagowa w najlepszym wydaniu. Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę

Masz ochotę na pyszną przekąskę lub lekki obiad? Wypróbuj mój przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i młodych ziemniaków z pysznym i wyrazistym sosem z musztardą francuską. To świetne letnie danie…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepszą fasolkę szparagową na obiad?

  1. Fasolkę szparagową umyj.
  2. Odetnij oba końce w każdej fasolce.
  3. Zalej fasolkę zimną wodą, dodaj sól i wstaw do zagotowania.
  4. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  5. Odcedź fasolkę i przełóż do miski lub dużego naczynia.
  6. Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij np. dzięki robota kuchennego lub młynka do kawy. Możesz je także posiekać ostrym nożem.
  7. Na patelni rozgrzej masło i dodaj płatki owsiane.
  8. Podsmażaj zasmażkę, aż się lekko zrumieni.
  9. Na koniec polej fasolkę szparagową owsianą zasmażką. Smacznego!

Zdrowa zasmażka do fasolki szparagowej. Raz spróbujesz i się...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału