Fasolka szparagowa ze zdrową zasmażką
Sezon na fasolkę szparagową trwa od lipca do początku września. Warto wykorzystać ten czas i jak najczęściej dodawać ją do obiadu. Jest zdrowa i bardzo smaczna. Proponuję przepis na fasolkę szparagową z owsianą zasmażką. To inna wersja klasycznego dania, która dzięki zastąpieniu tradycyjnej bułki tartej zmielonymi płatkami owsianymi zyskuje na smaku i chrupkości. Całość przygotowuje się bardzo łatwo. Zasmażka w tej wersji ma kuszący zapach, a także zapewnia nam sporą ilość zdrowego błonnika.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną fasolkę szparagową z owsianą zasmażką.
Przepis na fasolkę szparagową z zasmażką z płatków owsianych
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg fasolki szparagowej,
- 1 łyżka soli,
- ok. 3 litry wody do gotowania,
owsiana zasmażka:
- 7 łyżek płatków owsianych,
- 80 g masła.
Fasolka szparagowa w najlepszym wydaniu. Wypróbuj przepis na pyszną sałatkę
Masz ochotę na pyszną przekąskę lub lekki obiad? Wypróbuj mój przepis na sałatkę z fasolki szparagowej i młodych ziemniaków z pysznym i wyrazistym sosem z musztardą francuską. To świetne letnie danie…
Jak zrobić najlepszą fasolkę szparagową na obiad?
- Fasolkę szparagową umyj.
- Odetnij oba końce w każdej fasolce.
- Zalej fasolkę zimną wodą, dodaj sól i wstaw do zagotowania.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Odcedź fasolkę i przełóż do miski lub dużego naczynia.
- Płatki owsiane delikatnie rozdrobnij np. dzięki robota kuchennego lub młynka do kawy. Możesz je także posiekać ostrym nożem.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj płatki owsiane.
- Podsmażaj zasmażkę, aż się lekko zrumieni.
- Na koniec polej fasolkę szparagową owsianą zasmażką. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: