Zdrowa surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje wyrazisty sos i soczyste jabłko. Prosty przepis na pyszną surówkę do obiadu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Surówka z pora i marchewki z dodatkiem soczystego jabłka i wyrazistego sosu winegret smakuje wyśmienicie. To zdrowy i pyszny dodatek do obiadu. Możesz jeść ją także na przekąskę. Zrobisz ją niemal błyskawicznie i bez trudu. Przekonaj się, jaka jest smaczna i wypróbuj przepis na najlepszą surówkę z marchewki.

Najlepsza surówka z marchewki. Prosty przepis

Mam dla ciebie przepis na szybką do przygotowania surówkę z pora i marchewki. Zrobisz ją w około 15 minut. Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Proponuję przygotować wyśmienity sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz musztardy. Odrobinę słodyczy dodaje soczyste jabłko. Taka surówka sprawdzi się na przekąskę oraz jako dodatek np. do sznycli z indyka czy kotletów po zbójnicku.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z pora i marchewki do obiadu.

Przepis na surówkę z pora i marchewki

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 małe marchewki,
  • 1 duży lub 2 mniejsze pory,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.

Zdrowa i pyszna surówka z marchewki. Jeden składnik sprawi, iż smakuje wybornie!

Surówka z marchewki z chrzanem jest prosta, szybka i bardzo smaczna. To idealny dodatek do obiadu, możesz ją jeść także jako zdrową przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni. Surówka jest wyrazista i…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?

  1. Umyj pora, odkrój ciemnozieloną część i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zwykle jest twarda.
  2. Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
  3. Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
  4. Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
  5. Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
  6. Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.

Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!

Zdrowa surówka z pora i marchewki. Wyjątkowego smaku dodaje ...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału