Najlepsza surówka z marchewki. Prosty przepis
Mam dla ciebie przepis na szybką do przygotowania surówkę z pora i marchewki. Zrobisz ją w około 15 minut. Bardzo ważnym elementem surówki jest dressing, czyli sos. Proponuję przygotować wyśmienity sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz musztardy. Odrobinę słodyczy dodaje soczyste jabłko. Taka surówka sprawdzi się na przekąskę oraz jako dodatek np. do sznycli z indyka czy kotletów po zbójnicku.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną surówkę z pora i marchewki do obiadu.
Przepis na surówkę z pora i marchewki
czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 małe marchewki,
- 1 duży lub 2 mniejsze pory,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie garść pestek z dyni lub orzechów włoskich.
Zdrowa i pyszna surówka z marchewki. Jeden składnik sprawi, iż smakuje wybornie!
Surówka z marchewki z chrzanem jest prosta, szybka i bardzo smaczna. To idealny dodatek do obiadu, możesz ją jeść także jako zdrową przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni. Surówka jest wyrazista i…
Jak zrobić surówkę z pora i marchewki z sosem winegret?
- Umyj pora, odkrój ciemnozieloną część i korzonek. Zdejmij także pierwszą warstwę, gdyż zwykle jest twarda.
- Pokrój pora i przełóż do garnka. Zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 3 min.
- Umyj i obierz marchewkę i jabłko. Zetrzyj je na tarce.
- Przygotuj sos winegret: wyciśnij sok z cytryny do mieszczki, dodaj oliwę, musztardę, miód i po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym sosem winegret polej jabłko i marchewkę.
- Odcedź pora i poczekaj chwilę, by nie był za gorący.
- Dodaj pora do surówki i dokładnie wymieszaj. Gotowe.
Surówkę możesz wzbogacić posiekanymi orzechami włoskimi lub podprażonymi pestkami z dyni. Można ją jeść jako przekąskę lub podawać do obiadu. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: