Zdrowa surówka z białej rzodkwi – jest lekka, soczysta i bardzo smaczna. Przepis na szybki dodatek do obiadu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Surówkę z białej rzodkwi to wyśmienity dodatek do obiadu. Jest nie tylko pyszna, chrupiąca i lekka, ale również bardzo zdrowa. Doda nam energii, wiele cennych witamin i składników odżywczych. Jej przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga długiego obierania i krojenia warzyw. Zrobisz ją w 10 minut. Sprawdź, jakie to proste i smaczne. Wypróbuj przepis na surówkę z białej rzodkwi.

Spis treści

  • Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka
  • Przepis na surówkę z białej rzodkwi
  • Jak zrobić szybką surówkę z białej rzodkwi do obiadu?
  • Biała rzodkiew to samo zdrowie

Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka

Mam dla ciebie przepis na pyszną, zdrową i bardzo łatwą do przygotowania surówkę z białej rzodkwi. Proponuję dodać do niej kukurydzę, szczypiorek i sos z dodatkiem jogurtu naturalnego. Surówkę możesz jeść jako przekąskę lub podać do obiadu. Świetnie smakuje z kotletami po zbójnicku czy delikatnymi sznyclami z indyka. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z białej rzodkwi.

Przepis na surówkę z białej rzodkwi

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka

Mam dla ciebie przepis na pyszną, zdrową i bardzo łatwą do przygotowania surówkę z białej rzodkwi. Proponuję dodać do niej kukurydzę, szczypiorek i sos z dodatkiem jogurtu naturalnego. Surówkę możesz jeść jako przekąskę lub podać do obiadu. Świetnie smakuje z kotletami po zbójnicku czy delikatnymi sznyclami z indyka. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z białej rzodkwi.

Przepis na surówkę z białej rzodkwi

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew,
  • 150 g kukurydzy z puszki,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • szczypta soli i pieprzu.

Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis do zrobienia w 15 minut

Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szybką i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Jest bardzo zdrowa, chrupiąca, wyrazista w smaku i łatwa do przygotowania. To prawdziwa bomba witaminowa! Możesz…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić szybką surówkę z białej rzodkwi do obiadu?

  1. Zacznij od umycia rzodkwi i szczypiorku.
  2. Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach.
  3. Startą rzodkiew posól i odstaw na ok. 5 minut by puściła wodę.
  4. Posiekaj szczypiorek, odcedź kukurydzę.
  5. Sprawdź, czy rzodkiew puściła dużo wody, jeżeli tak to ją odciśnij i wylej wodę.
  6. Do rzodkwi dodaj kukurydzę i posiekany szczypiorek.
  7. Dopraw surówkę majonezem, jogurtem i szczyptą pieprzu.

Najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Zobacz przepis

Mam dla ciebie tradycyjny przepis na pyszną surówkę z marchewki i jabłka, która dawniej często gościła na stołach. Zdecydowania warto do niej wrócić, bo jest nie tylko prosta do zrobienia, ale również…

Katarzyna Puczyńska

Biała rzodkiew to samo zdrowie

Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo, wyglądem przypominające dużą pietruszkę. Ma wyrazisty, lekko ostry smak, bardziej intensywny niż popularna rzodkiewka. Stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Wspomaga pracę jelit i nerek, oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi.

Biała rzodkiew dostarcza nam duże ilości m.in.:

  • witaminy C,
  • witaminy A,
  • witamin z grupy B,
  • antyoksydantów,
  • potasu,
  • cynku,
  • żelaza,
  • fosforu.

Biała rzodkiew ma niski indeks glikemiczny, dużą ilość błonnika i sprzyja odchudzaniu, ma kilka kalorii - 100 gramów rzodkwi to zaledwie 14 kcal.

Surówka na zdrowie i energię. Prosty przepis na surówkę z bi...

+9 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału