Zdrowa surówka z białej rzodkwi – jest lekka, soczysta i bardzo smaczna. Przepis na szybki dodatek do obiadu
Spis treści
- Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka
- Przepis na surówkę z białej rzodkwi
- Jak zrobić szybką surówkę z białej rzodkwi do obiadu?
- Biała rzodkiew to samo zdrowie
Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka
Mam dla ciebie przepis na pyszną, zdrową i bardzo łatwą do przygotowania surówkę z białej rzodkwi. Proponuję dodać do niej kukurydzę, szczypiorek i sos z dodatkiem jogurtu naturalnego. Surówkę możesz jeść jako przekąskę lub podać do obiadu. Świetnie smakuje z kotletami po zbójnicku czy delikatnymi sznyclami z indyka. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z białej rzodkwi.
Przepis na surówkę z białej rzodkwi
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew,
- 150 g kukurydzy z puszki,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i pieprzu.
Szybki dodatek do obiadu. Zdrowa surówka
Mam dla ciebie przepis na pyszną, zdrową i bardzo łatwą do przygotowania surówkę z białej rzodkwi. Proponuję dodać do niej kukurydzę, szczypiorek i sos z dodatkiem jogurtu naturalnego. Surówkę możesz jeść jako przekąskę lub podać do obiadu. Świetnie smakuje z kotletami po zbójnicku czy delikatnymi sznyclami z indyka. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić surówkę z białej rzodkwi.
Przepis na surówkę z białej rzodkwi
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 duża biała rzodkiew,
- 150 g kukurydzy z puszki,
- pęczek szczypiorku,
- 1 łyżka majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- szczypta soli i pieprzu.
Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis do zrobienia w 15 minut
Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na szybką i pyszną surówkę z kapusty pekińskiej. Jest bardzo zdrowa, chrupiąca, wyrazista w smaku i łatwa do przygotowania. To prawdziwa bomba witaminowa! Możesz…
Jak zrobić szybką surówkę z białej rzodkwi do obiadu?
- Zacznij od umycia rzodkwi i szczypiorku.
- Rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce na jarzynowych oczkach.
- Startą rzodkiew posól i odstaw na ok. 5 minut by puściła wodę.
- Posiekaj szczypiorek, odcedź kukurydzę.
- Sprawdź, czy rzodkiew puściła dużo wody, jeżeli tak to ją odciśnij i wylej wodę.
- Do rzodkwi dodaj kukurydzę i posiekany szczypiorek.
- Dopraw surówkę majonezem, jogurtem i szczyptą pieprzu.
Najlepsza surówka z marchewki do obiadu. Zobacz przepis
Mam dla ciebie tradycyjny przepis na pyszną surówkę z marchewki i jabłka, która dawniej często gościła na stołach. Zdecydowania warto do niej wrócić, bo jest nie tylko prosta do zrobienia, ale również…
Biała rzodkiew to samo zdrowie
Biała rzodkiew to pyszne i zdrowe warzywo, wyglądem przypominające dużą pietruszkę. Ma wyrazisty, lekko ostry smak, bardziej intensywny niż popularna rzodkiewka. Stanowi nieocenione źródło witamin i składników mineralnych. Wspomaga pracę jelit i nerek, oczyszcza organizm z toksyn i obniża ciśnienie krwi.
Biała rzodkiew dostarcza nam duże ilości m.in.:
- witaminy C,
- witaminy A,
- witamin z grupy B,
- antyoksydantów,
- potasu,
- cynku,
- żelaza,
- fosforu.
Biała rzodkiew ma niski indeks glikemiczny, dużą ilość błonnika i sprzyja odchudzaniu, ma kilka kalorii - 100 gramów rzodkwi to zaledwie 14 kcal.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: