Zdrowa sałatka z pomidorami i roszponką – jest pyszna i bardzo łatwa do zrobienia. Poznaj prosty przepis na szybką przekąskę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie bardzo prosty przepis na pyszną i zdrową sałatkę z roszponką i pomidorami. Możesz podjadać ją na lunch, kolację czy podać do dań z grilla. Smakuje wyśmienicie! Gwarantuję, iż nie napracujesz się przy jej wykonaniu. Wystarczy jedynie połączyć łatwo dostępne składniki i polać nieskomplikowanym sosem winegret. Sprawdź, jaka jest dobra. Wypróbuj przepis na błyskawiczną sałatkę na przekąskę.

Zdrowa sałatka – sprawdzony przepis na przekąskę

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Polecam prosty przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami. Jest ona pyszna, wyrazista i pożywna. Dodaję do niej ser bałkański, a gdy chcę wzbogacić ją o odrobinę chrupkości, posypuję całość podprażonymi ziarnami słonecznika. Świetnie sprawdzą się także pestki z dyni. Sałatka pasuje również jako dodatek do dań z grilla, jak karkówka czy szaszłyki z kurczaka.

Zobacz w galerii, jak zrobić szybką sałatkę z roszponką i pomidorami.

Przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami

czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 garści roszponki,
  • 2 pomidory,
  • 120 g sera feta lub sera bałkańskiego,
  • mała cebula lub szczypiorek
  • opcjonalnie: po łyżce ziaren słonecznika i pestek z dyni,

sos:

  • 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Najlepsza sałatka z tortellini. Smaku dodaje wyjątkowy sos. Zrób ją na grilla

Lekka i pyszna sałatka z tortellini i roszponki to pomysł na najlepszą przekąskę na grilla i spotkania z bliskimi. Jej wyjątkowy, wyrazisty smak to zasługa pysznego słodko-kwaśnego sosu winegret,…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić zdrową i szybką sałatkę z pomidorami i roszponką?

  1. Umyj roszponkę i wysusz.
  2. Pomidory umyj i jeżeli to konieczne to obierz je ze skórki. Możesz zrobić to specjalną obieraczką do pomidorów lub je sparzyć i wtedy zdjąć skórkę nożykiem. Pokrój je w kostkę.
  3. Ser pokrój w małą kostkę.
  4. Cebulę lub szczypiorek drobno posiekaj.
  5. Połącz składniki w miseczce i wymieszaj.
  6. Jeśli chcesz dodać słonecznik i pestki dyni, to podpraż je najpierw przez 2 minuty na suchej patelni.
  7. W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny i musztardę. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
  8. Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Gotowe!

Zdrowa sałatka z pomidorami i roszponką – jest pyszna i bard...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału