Zdrowa sałatka – sprawdzony przepis na przekąskę
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Polecam prosty przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami. Jest ona pyszna, wyrazista i pożywna. Dodaję do niej ser bałkański, a gdy chcę wzbogacić ją o odrobinę chrupkości, posypuję całość podprażonymi ziarnami słonecznika. Świetnie sprawdzą się także pestki z dyni. Sałatka pasuje również jako dodatek do dań z grilla, jak karkówka czy szaszłyki z kurczaka.
Zobacz w galerii, jak zrobić szybką sałatkę z roszponką i pomidorami.
Przepis na sałatkę z roszponką i pomidorami
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 garści roszponki,
- 2 pomidory,
- 120 g sera feta lub sera bałkańskiego,
- mała cebula lub szczypiorek
- opcjonalnie: po łyżce ziaren słonecznika i pestek z dyni,
sos:
- 1 łyżeczka musztardy łagodnej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Najlepsza sałatka z tortellini. Smaku dodaje wyjątkowy sos. Zrób ją na grilla
Lekka i pyszna sałatka z tortellini i roszponki to pomysł na najlepszą przekąskę na grilla i spotkania z bliskimi. Jej wyjątkowy, wyrazisty smak to zasługa pysznego słodko-kwaśnego sosu winegret,…
Jak zrobić zdrową i szybką sałatkę z pomidorami i roszponką?
- Umyj roszponkę i wysusz.
- Pomidory umyj i jeżeli to konieczne to obierz je ze skórki. Możesz zrobić to specjalną obieraczką do pomidorów lub je sparzyć i wtedy zdjąć skórkę nożykiem. Pokrój je w kostkę.
- Ser pokrój w małą kostkę.
- Cebulę lub szczypiorek drobno posiekaj.
- Połącz składniki w miseczce i wymieszaj.
- Jeśli chcesz dodać słonecznik i pestki dyni, to podpraż je najpierw przez 2 minuty na suchej patelni.
- W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny i musztardę. Dopraw sola i pieprzem do smaku.
- Polej sałatkę sosem i wymieszaj. Gotowe!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: