Zdrowa przekąska na szybko
Szukasz pomysłu na coś zdrowego do podjadania? Proponuję przepis na włoską przekąskę pinzimonio. To chrupiące warzywa z wyśmienitą oliwą z oliwek doprawioną sokiem z cytryny, solą, pieprzem, czosnkiem i świeżą bazylią. Lubię dodać do niej także odrobinę octu balsamicznego. Oprócz warzyw, jako dodatek, świetnie sprawdzi się także chleb lub focaccia. Taką pyszną przekąskę zrobisz w kilka minut i to bez trudu. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę, piknik czy grill w plenerze. Możesz, tak jak ja, ułożyć warzywa na półmisku i podać z miseczką doprawionej oliwy lub nalać jej odrobinę do małego słoiczka i włożyć do niego słupki warzyw.
Zobacz w galerii, jak przygotować pinzimonio.
Przepis na pinzimonio
czas przygotowania: ok. 10 minut
porcja na: 4 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli i pieprzu,
- opcjonalnie ząbek czosnku,
- opcjonalnie łyżeczka octu balsamicznego,
- opcjonalnie świeża bazylia,
dodatki:
- czerwona papryka,
- zielona papryka,
- żółta papryka,
- kilka liści sałaty lodowej lub rzymskiej,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka marchewek,
- chleb lub focacica.
Najlepszy dodatek do dań z grilla. Przygotujesz je w kilka minut
Szukasz pomysłu na dodatki do dań z grilla. Proponuję przygotować pyszne bataty. To słodkie ziemniaczki, które dzięki specjalnej marynacie nabierają aromatu i nieco pikantnego smaku. Ich przygotowanie…
Jak zrobić włoską przekąskę pinzimonio?
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny sól i pieprz.
- Możesz dosmakować całość ząbkiem czosnku i odrobiną octu balsamicznego.
- Dodaj do oliwy także kilka listków świeżej bazylii.
- Warzywa umyj i pokrój w słupki. Ułóż je na półmisku razem z miseczką doprawionej oliwy.
- Chleb lub focaccie pokrój na mniejsze kawałki i połóż koło warzyw. Gotowe.
Pinzimonio na kilka sposobów
Pinzimonio to bardzo uniwersalna potrawa, którą można przygotowywać o każdej porze roku. Sos z oliwy jest niezwykle prosty do zrobienia. Można doprawić go np.
- octem jabłkowym,
- octem balsamicznym,
- kolorowym pieprzem,
- tymiankiem,
- rozmarynem.
Zioła do oliwy można dodać świeże lub suszone. Warto także włożyć do sosu ząbek czosnku, który dodaj jej wyjątkowego aromatu.
Jeśli chodź o warzywa i dodatki do oliwy, to możesz wybrać co tylko lubisz i masz w lodówce. Większe warzywa pokrój w słupki, a liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe czy oliwki nadziej na patyczki do koreczków, by było łatwiej je zjeść.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: