Zdrowa i pyszna pigwa do herbaty – rozgrzewa, podnosi odporność i ma wyśmienity smak. Wypróbuj prosty przepis na pigwę w syropie
W skrócie:
- Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty
- Przepis na pigwę do herbaty
- Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?
- Dlaczego warto jeść pigwę? adekwatności i kalorie
Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty
Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeżeli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.
Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.
Przepis na pigwę do herbaty
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
- 300 g cukru,
- ok. 1 l wody.
- opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.
Pigwa w syropie – najlepszy dodatek do zimowej herbaty
Szukasz pomysłu na zimowe przetwory? Mam dla ciebie przepis na pigwę do herbaty. To prawdziwy słodko-kwaśny smakołyk, którego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga wiele pracy. Cała trudność polega jedynie na pokrojeniu owoców, które są dość twarde. Gotuje się je w cukrowym syropie, który można dowolnie urozmaicić, np. laską cynamonu czy goździkami. Proponuję dodać tylko 300 g cukru na 1 kg owoców, bo nie lubię bardzo słodkiej herbaty, ale jeżeli wolisz, to możesz podwoić jego ilość.
Zobacz w galerii, jak zrobić pigwę do herbaty.
Przepis na pigwę do herbaty
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na: 3-4 małe słoiki
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg pigwy (waga po oczyszczeniu),
- 300 g cukru,
- ok. 1 l wody.
- opcjonalnie: goździki, laska cynamonu, kardamon.
Takie przetwory przygotowywały nasze babcie. Poznaj starą recepturę
Śliwki w occie to wyśmienite przetwory o pysznym smaku i szerokim zastosowaniu. Można podać je do wytrawnych przystawek, pasztetów, a także deserów. Polecam przepis ze starej książki mojej mamy z…
Jak zrobić pigwę w syropie do herbaty?
- Umyj i osusz owoce pigwy.
- Pokrój je na mniejsze kawałki, usuwając gniazda nasienne.
- Przełóż owoce do garnka i zasyp cukrem. Odstaw na godzinę.
- Gdy pigwa puści sok, wstaw garnek na mały ogień.
- Wlej wodę do 2/3 wysokości owoców. jeżeli chcesz, to możesz dodać laskę cynamonu lub kilka goździków (po ugotowaniu rozłóż korzenne przyprawy po równo do słoików)
- Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 15 minut.
- Gorącą pigwę razem z syropem przełóż do czystych słoików i zakręć.
- Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
- Przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Smacznego!
Dlaczego warto jeść pigwę? adekwatności i kalorie
Pigwa to bardzo zdrowy i niskokaloryczny owoc – w 100 g świeżych owoców zawarte jest tylko 57 kcal. Wśród jej cennych adekwatności można wymienić m.in. działanie przeciwzapalne, wspomaganie odporności, poprawę apetytu, pobudzanie metabolizmu i obniżenie poziomu glukozy we krwi.
Pigwa kojarzona jest z wysoką zawartością witaminy C, co znajduje potwierdzenie w wartości odżywczej tego owocu. W 100 g zapewnia ok. 15 mg kwasu askorbinowego, a także 40 UI witaminy A. Jak w przypadku wszystkich warzyw i owoców, również pigwa zasobna jest w potas i zawiera go 197 mg (na 100 g) - czytamy w artykule na Stronie Zdrowia.
Z pigwą często mylony bywa pigwowiec japoński – krzew o małych, twardych owocach w kształcie jabłka. Są one również jadalne i zdrowe, ale bardziej kwaśne i cierpkie w smaku.
Polecamy również przepis na sok z pigwy i nalewkę z pigwy.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: