Zdradza trik, za pomocą którego dużo taniej zjesz w restauracji. Przyda się na wakacje

pysznosci.pl 1 rok temu

Restauracyjne menu może zmrozić niejednego turystę. Gigantyczne marże narzucane na wysokoprocentowe napoje, niebotycznie drogie kawy czy mikroskopijne porcje w maksymalnych cenach stają się, niestety, standardem.

Jak więc pozwolić sobie na odrobinę przyjemności, nie bankrutując? Znany tiktokowy kanał „panparagon.app” przygotował kilka przydatnych trików.

Jak jeść na mieście i nie zbankrutować?

Jako pierwsze wskazano, by nie wybierać restauracji położonych w ścisłych centrach miast. Tam jest najdrożej, a część takich knajp nastawionych jest na jednorazowego gościa, który wpadnie, przekąsi coś, zostawi pieniądze i więcej nie wróci. Natomiast w przypadku restauracji dla lokalsów, oddalonych od centrum, najważniejszy jest stały klient, więc walczy się o niego dobrą jakością jedzenia i adekwatną ceną.

„Jakość nie spada wraz z oddalaniem się od centrum, za to cena tak” – skwitowano w filmiku, udostępnionym na TikToku.

Kolejnym patentem na niezbankrutowanie podczas wakacyjnego stołowana się na mieście, jest zamawianie dużych zestawów przeznaczonych dla kilku osób. Jak zaznaczono na wideo, zestawy są obfite, można się najeść i są też duże tańsze niż pojedyncze dania. Warto też korzystać z promocji, takich jak tzw. happy hours (danie miejsce wyznacza godziny, w których można taniej zamówić niektóre pozycje z karty). Niemniej godne uwagi są dania dnia.

@panparagon.app Lada moment weekend i może ktoś z Was wybierze się ze znajomymi do restauracji… A jeżeli nie chcesz zbankrutować, szczególnie w większych miastach, przygotowałem dla Ciebie 6 sprawdzonych, kozackich tipów, porad, tricków, po prostu wow! jeżeli jesteś w posiadaniu innych sposobów, chętnie poczytam w komentarzach! A paragon z restauracji najlepiej wrzucić do aplikacji PanParagon, żeby oczywiście kontrolować domowy budżet! Do pobrania ZA DARMO o tu: https://bit.ly/3Kbtnga #restauracja #jedzenienamiescie #takeaway #panparagon ♬ Write This Down – Instrumental – SoulChef

Przeczytaj również: Zamówił steka, gdy nagle to zauważył. „Czas oczekiwania umiliły mi stopy innego klienta”

Dzięki tym trikom dużo mniej zapłacisz w restauracji

Warto sprawdzać gramaturę dań – ta powinna być umieszczona w menu. Dlaczego to tak istotne? W wideo opublikowanym przez „panparagon.app” zaznaczono, iż to pozwoli uniknąć sytuacji, w których 50 proc. ceny dania stanowi jej wygląd bądź dodatek egzotycznego owocu. Na końcu podkreślono również, by kawę i deser serwować sobie w domu.

„W restauracji śmierdzi malizną, drożyzną i zwykle ceny są nieadekwatne do jakości” – podkreślono.

Idź do oryginalnego materiału