Przepiękne artystyczne torty, domowe wypieki, wegańskie słodkości, kreatywne słodkie stoły – wszystko z rąk utalentowanych łodzianek. Te cztery pracownie cukiernicze osłodzą wam poniedziałek.
Dostaniesz wypieków
Agata z wykształcenia jest… technologiem kosmetyków, skąd zrodziła się w niej miłość do tworzenia receptur. Jednak kremy do tortów okazały się dużo bardziej interesujące niż te do ciała. Dlatego dziś możemy jeść jej słodkości, od których podobno można nabawić się wypieków – ale tylko z pozytywnych emocji. W jej pracowni tworzą się torty szyte na miarę – dla maluchów rządzą motywy bajkowe, piękne wysokie torty weselne albo stale w modzie torty w klimacie boho. Wszystkie tradycyjne, czyli na bazie biszkoptów i kremów. Agata realizuje także słodkie stoły pełne makaroników, cake popsów, muffinek, tartaletek i bezików. Stoły są przez nią dekorowane, zatem usługa jest kompleksowa. Wszystkie słodkości dostępne są tylko na zamówienie, wyjątek stanowią specjalne okazje, jak walentynki, dzień kobiet albo tłusty czwartek, kiedy można kupić coś na miejscu. Pracownia mieści się przy ul. Balonowej 39. Ofertę i aktualności znajdziecie na www.dostanieszwypiekow.pl
Jemy kremy
Wegańska pracownia cukiernicza, którą prowadzi Klaudia. W swojej ofercie ma wegańskie torty, ciasta, desery, a także słodkie stoły, które dodatkowo mogą uatrakcyjnić wasze przyjęcie. Torty przygotowuje w wersji tradycyjnej – na biszkopcie z kremami i konfiturą – dostępne w opcji bezglutenowej oraz o ograniczonej zawartości cukru. Klaudia wykonuje również torty weselne, więc jeżeli poszukujecie tego idealnego, miejcie oko na organizowane w Jemy Kremy cykliczne degustacje słodkości. Zamówienia przyjmowane są z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem. Wegańskie słodycze można zakupić też od ręki w lokalu przy Jaracza 16, w piątki w godzinach 15.00 – 18.00, a w weekendy od 11.00 do 16.00.
Pełną ofertę oraz aktualne nowości znajdziecie na stronie www.jemykremy.pl – Klaudia dzieli się tam swoimi sprawdzonymi przepisami (również wytrawnymi) i miejscówkami z wegańskim jedzeniem.
Patera i deska
Tą pracownię prowadzą Iza i Ania – mama z córką. Ich prace przyciągają wzrok, trzeba przyznać, iż mają ogromne umiejętności plastyczne – torty i ozdoby jakie na nich wykonują są dopracowane w każdym szczególe. W ofercie Patery i deski znajdziecie torty, monoporcje, cake popsy, makaroniki, muffiny, ciasta, desery w słoiczkach. Dziewczyny przygotowują słodkie stoły, możecie też liczyć na wszelkie okazjonalne słodkości – na przykład świąteczne ciasta, które zamówicie w opcji mieszanej (nie tylko w całości!). Na zachętę dodam, iż w tłusty czwartek ich pączki były chyba najbardziej nadzianymi w całej Łodzi.
Stacjonarnie Paterę i deskę znajdziecie w lokalu przy ul. Paderewskiego 11b. Otwarte od poniedziałku do soboty w godzinach 3.00 (dokładnie – 3.00 rano) do 18.00. Czemu tak wcześnie? Otóż w tym samym miejscu znajduje się ich rodzinna piekarnia. Także dziewczyny cukiernictwo i piekarnictwo mają we krwi.
Słodka przędza
Pracownia cukiernicza, której twórczynią jest Magda. Wszystko jednak zaczęło się od kawy, czyli pasji jej męża – zbieżność nazw nieprzypadkowa, wszak Przędza, którą dobrze znamy z kawy speciality, to właśnie kawiarnia należąca do tego duetu. Najlepsze ziarna kawy, a do tego słodkości z rąk Magdy? Nie może być lepiej. Słodka Przędza, to ciasta, ciasteczka, bezy, tarty i monodesery w domowym wydaniu. Wszystko przygotowane z naturalnych i sprawdzonych składników. Oprócz tego, iż słodkości zjecie na miejscu w kawiarni, to również możecie je zamówić. Takie wegańskie, bezglutenowe i z mniejszą zawartością cukru też! Przędzę znajdziecie przy Piotrkowskiej 107. Kawiarnia pracuje przez cały tydzień. W poniedziałki od 9.00 do 21.00, od wtorku do piątku w godzinach 9.00 – 22.00, w soboty otwierają się godzinę później, a w niedziele zajrzycie tu od 11.00 do 21.00.