Zbierz zanim skończy się sezon. Syrop usprawni twój mózg i poprawi przemianę materii

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zielone orzechy włoskie okazują się mieć niezwykłe własciwości - Pyszności; foto: Canva


Ten niezwykły produkt już niedługo przestanie być dostępny. Nie znajduje się jednak w warzywniaku i raczej nie znajdziesz go w żadnym sklepie. Żeby go zebrać, musisz sięgnąć w stronę… drzewa. Okazuje się bowiem, iż niedojrzałe, zielone orzechy włoskie to multum korzyści dla organizmu w totalnie niepozornej postaci.

Większość ludzi przechodząc obok drzewa orzecha włoskiego i widząc jego niedojrzałe owoce, na pewno pomyśli, iż na to, co oferuje nam ta roślina, trzeba jeszcze poczekać. W końcu jesteśmy nauczeni, iż to, co niedojrzałe nie jest gotowe do zjedzenia. I w znakomitej większości przypadków mamy słuszność. A jednak orzech włoski to pewnego rodzaju wyjątek. jeżeli chcesz skorzystać z jego niesamowitych adekwatności, to wręcz musisz się pospieszyć i przyrządzić z nich zdrowotny syrop jeszcze zanim dojrzeją.

Zielone orzechy włoskie okazują się mieć niezwykłe własciwości – Pyszności; foto: Canva

Zielone orzechy włoskie to dar dla zdrowia

Specjaliści żywieniowi powtarzają niczym mantrę, iż włączenie do diety orzechów to doskonała decyzja. O młodych owocach orzecha włoskiego nie mówi się jednak w tym kontekście zbyt wiele. A szkoda, bo jest to przecież sposób na to, żeby z prozdrowotnych adekwatności tego produktu skorzystać już teraz i nie czekać do jesieni aż dojrzeją.

Okazuje się bowiem, iż przyrządzony z niedojrzałych orzechów włoskich syrop nadaje nam prawdziwych supermocy — przynajmniej jeżeli chodzi o nasz mózg. Ich adekwatności pozwalają nam znacznie poprawić pamięć i koncentrację, a także wesprzeć procesy poznawcze. Na tym zalety tego nietypowego owocu się nie kończą. Zielone orzechy włoskie to też wzmocnienie odporności, pracy serca i układu trawiennego.

Syrop z niedojrzałych orzechów włoskich

Składniki:

  • 40 zielonych orzechów włoskich,
  • 0,5 l płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

Zielone orzechy włoskie w prosty sposób przerobisz na zdrowy syrop – Pyszności; foto: Canva

  1. Orzechy (najlepiej zebrane z miejsc, gdzie nie były narażone na wpływ spalin z samochodów) umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Następnie przełóż je do umytego i wyparzonego słoika i zalej płynnym miodem. Powinno go być tyle, by przykrył wszystkie orzechy.
  2. Słoik zakręć, połóż na talerzu (zawartość, ze względu na proces fermentacji, może lekko „kipieć”) i odstaw w jasne i ciepłe miejsce na 40 dni. Raz dziennie delikatnie odkręcaj wieczko, żeby wypuścić nadmiar nagromadzonych gazów, a co jakiś czas przemieszaj zawartość.
  3. Po upływie tego czasu odcedź syrop i ciesz się z niezawodnego wsparcia dla pamięci i koncentracji!
Idź do oryginalnego materiału