Zawsze wkładam do ziemniaków te liście. choćby kilka miesięcy później bulwy są twarde i świeże

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl


Jeśli są odpowiednio przechowywane, mogą pozostać świeże przez miesiące. Istnieje prosty patent, za pomocą którego ziemniaki nie będą rosły. Wystarczy kilka liści, a nie zobaczymy na nich kiełków.
Ziemniaki to bulwiaste warzywo bogate w witaminę C i inne składniki odżywcze. Stanowią podstawę wielu diet i dodatek do wielu dań. Można na ich bazie zrobić wiele rozmaitych potraw. Ziemniaki mogą przetrwać choćby kilka miesięcy w chłodnej spiżarni. Ważne jest, aby zapewnić im odpowiednie warunki.


REKLAMA


Zobacz wideo Od "Ich troje" przez wiarę i telefon do Wiśniewskiego. "Pożyczysz?". "Ja wysiadam" z Anią Świątczak [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Jak przechowywać ziemniaki, żeby nie rosły? Dodaj to, a przetrwają wiele miesięcy
Odpowiednie przechowywanie ziemniaków sprawi, iż zachowają swoje adekwatności i nie stracą na jakości. Upewnij się więc, iż mają zapewnioną cyrkulację powietrza i są w zacienionym miejscu. Zrezygnuj z używania plastikowych reklamówek i torebek. Zdecydowanie lepszą opcją będzie trzymanie ich w przewiewnych workach z juty lub papierowych torbach. Optymalna temperatura wynosi 7-10°C. Inaczej z czasem mogą kiełkować i mięknąć, a ich smak nie będzie zachwycał.


Warto również dodatkowo zastosować stary trik, z którego korzystały już nasze babcie. Wystarczy, iż w miejscu, gdzie przechowujemy kartofle, włożymy dodatkowo liście jarzębiny. Jak działają? Wykazują adekwatności bakteriobójcze i absorbujące nadmiar wilgoci. Dzięki temu ziemniaki pozostaną świeże na wiele miesięcy.


Jarzębina Fot. Mieczysław Michalak / Agencja Wyborcza.pl


Czy ziemniaki powinno się trzymać w lodówce? Niska temperatura nie jest dla nich dobra
Nie ma potrzeby przechowywania ziemniaków w lodówce. Nie tylko nie przedłuża to ich trwałości, ale bardzo niska temperatura może potencjalnie okazać się szkodliwa, zamieniając skrobię z warzywa w cukier. W konsekwencji po ich ugotowaniu ziemniaki będą o wiele słodsze w smaku i ciemniejsze w wyglądzie. Zmianie ulega też ich konsystencja.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału