Zawsze trzymam gąbkę w zamrażarce. Genialne korzyści

shareinfo.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: gąbka kuchenna w zamrażarce


fot. screen YT / Smart Fox

Każdy wie, do czego służy zwykła gąbka. Najczęściej do mycia naczyń i oczyszczania blatów np. z resztek jedzenia. Na tym jednak zastosowanie tego rewelacyjnego gadżetu się nie kończy. Gąbka ma też inne funkcje w kuchni, które warto znać. Niektórzy wkładają ją do zamrażalnika. Powód zaraz poznasz, a potem zdecydujesz się na ten sam krok.

Zamroź gąbkę. Łebski patent, który każdy powinien znać

Gąbka w zamrażarce to dość dziwaczny pomysł. Jednak warto ją tam schować w słusznej sprawie. I wcale nie chodzi o zniszczenie zarazków, których na kuchennej gąbce może być od groma. Zmywak do naczyń wsadzony do urządzenia pełni tam inną funkcję. Koniecznie dowiedz się, jaką.

Po co wkłada się gąbkę do zamrażalnika?

Dzięki gąbce lepiej doczyścisz naczynia kuchenne i ograniczysz wilgoć w schładzarce, a dodatkowo zaoszczędzisz na rachunkach. To zaskakujące, iż standardowa gąbka potrafi tak wiele.

W zamrażarce zmienia swoją strukturę – twardą lepiej domyć mocno zabrudzone garnki czy patelnie. Już po kilku przetarciach brud odpuści.

Gąbka jest też niezłym pochłaniaczem wilgoci z komory zamrażarki. Odkładanie się kryształków lodu na ściankach jest jej sprawką. jeżeli nie będzie nadmiaru wilgoci, lód nie osadzi się w środku zamrażarki.

Jeśli chodzi o ostatnią kwestię, to zamrożona gąbka jest jak dodatkowy zbiornik chłodu. W ostatecznym rozrachunku sprzęt ciągnie mniej prądu, aby zrównoważyć wewnątrz temperaturę.

Idź do oryginalnego materiału