Zauważyłeś taki ślad w bananie? Nie jedz pod żadnym pozorem

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Banany/źródło: Gratisography, Pexels


Banany bez wątpienia zaliczają się do najbardziej popularnych owoców w naszym kraju. Mało jednak kto wie, co powinno wzbudzić naszą czujność. Kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia tego owocu? Odpowiadam!

Każdy z nas je minimum pewnie kilka bananów tygodniowo. I zwykle spożywamy je w formie owocowej przekąski. Nic jednocześnie nie stoi na przeszkodzie, aby na bazie bananów wyczarować w kuchni małą ucztę dla podniebienia. jeżeli potrzebujecie nowych inspiracji kulinarnych właśnie z bananami w roli głównej, zapraszamy do naszej bogatej bazy z przepisami. Na pewno każdy znajdzie tam coś wyjątkowego dla siebie. Po prostu nie ma innej opcji!

Dziś jednak nie na przepisach chciałabym się skupić. Wiecie, jak rozpoznać, czy banan nadaje się do jedzenia? Na co powinniśmy szczególnie uważać? Przechodzimy do sedna sprawy!

To również może Was zainteresować: Lubisz banany? Oto co się stanie, gdy będziesz jadł dwa dziennie

Banany/źródło: Gratisography, Pexels

Czy można jeść banany z ciemnymi plamkami?

Zacznę od obalenia najbardziej popularnego mitu odnośnie bananów. Otóż wiele osób uważa, iż jeżeli na skórce banana pojawiły się brązowe plamki, to taki owoc nie nadaje się już do jedzenia. A to nieprawda. jeżeli zawarty w środku miąższ jest przez cały czas biały i zwarty, spokojnie możemy takiego banana. To naturalny proces związany z dojrzewaniem.

Banan z ciemnymi plamkami będzie po prostu słodszy w smaku. jeżeli więc nie przepadacie za słodkimi smakami zbyt mocno, nie musicie jeść banana w formie przekąski. Możecie wykorzystać go w swojej kuchni, piekąc np. chlebek bananowy.

Jakich bananów powinniśmy unikać?

Nie oznacza to jednak, iż jesteśmy bezpieczeni. Na portalu WP Kuchnia jakiś czas temu został opublikowany artykuł na ten temat. I jak się okazuje, naszą szczególną czujność powinien wzbudzić pewien istotny fakt. jeżeli w środku owocu zauważamy czerwoną linię, natychmiast powinniśmy zaprzestać konsumpcji ulubionego owocu.

„Z całą pewnością został on zainfekowany grzybem nigrospora, który dla osób uczulonych może być bardzo niebezpieczny” – czytamy.

Ponadto nasz niepokój powinny wzbudzić również owoce, które mają bardzo ciemną skórkę. jeżeli do tego mamy do czynienia z ciemnym miąższem, lepiej zrezygnować z jedzenia podejrzanych bananów. Takie owoce mogą być też bardzo miękki w środku. Co więcej, na pierwszy rzut oka mogą wyglądać wręcz tak, jakby zaliczyły upadek z dużej wysokości. Bananom w takiej formie lepiej od razu powiedzieć nie. Dlaczego? Możliwe, iż zaatakowała je już pleśń, z którą lepiej nie mieć kontaktu.

I to wszystko. Teraz już dokładnie wiecie, jakie oznaki powinny wzbudzić naszą czujność w przypadku bananów. Dobrze więc przyswoić sobie tę wiedzę, aby nigdy nie narazić się na nieprzyjemne i niekiedy niebezpiecznie konsekwencje.

Nie przegapcie także: Nie jedz pod żadnym pozorem. Ten szczegół zdradza, iż ryba jest nieświeża

Idź do oryginalnego materiału