Zasyp cukrem i odstaw na parapet. Nasze babcie stosowały go na kaszel

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pędy sosny - Pyszności; foto: Canva


Pędy sosny i tworzone z nich syropy to niesamowite lekarstwo, którego adekwatności mogą pomóc nam w pokonaniu wielu dolegliwości. Takiego przetworu nie musisz kupować w aptece. Z tego artykułu dowiesz się, jak i kiedy zbierać pędy. Opowiemy również o tym, co możesz z nich zrobić.

W czasach pandemii wszyscy przypomnieliśmy sobie, jak ważna jest obecność natury w bliskiej okolicy. W dobie zamkniętych centrów handlowych, kin i siłowni, spacer po lesie czy parku był niczym od dawna oczekiwany, głęboki wdech.

Przy tej okazji mogliśmy też skupić się na tym, co daje nam natura, a czego nie widzimy na pierwszy rzut oka. W ten sposób odkryliśmy, iż prawdziwa skarbnica zdrowia jest dostępna zaledwie na wyciągnięcie ręki; znajduje się przecież na drzewach, które często mijamy. Sosna to bowiem drzewo wyjątkowe i taką samą cechą charakteryzują się jej pędy.

Pędy sosny – Pyszności; foto: Canva

Pędy sosny — co zawierają?

Idąc za Wikipedią: pędy to część rośliny składająca się z rośliny, liści, pączków, kwiatów i owoców. Zanim zaczniemy zbierać pędy sosny, warto poznać elementarną wiedzę na temat tego drzewa.

Sosna, jak już wspomnieliśmy, jest naprawdę wyjątkową rośliną. Zarówno pędy, jak i igły, żywicę czy nasiona charakteryzują prozdrowotne adekwatności. Skupmy się jednak na tych pierwszych, które z tych wszystkich składników, prezentują się — w naszej ocenie — najlepiej.

Pędy sosny są źródłem m.in. witaminy C, soli mineralnych, flawanonów (działają przeciwzakrzepowo i obniżają poziom cholesterolu) i zdrowych kwasów żywicznych. Za sprawą tych składników syrop z pędów sosny ułatwia odkrztuszanie, rozrzedza zalegające wydzieliny w płucach i oskrzelach, działa bakteriobójczo i wzmacnia ogólną odporność organizmu.

Kiedy i jak zbierać pędy sosny?

Pędy sosny – Pyszności; foto: Canva

Z pędów sosny przygotowujemy syrop lub napar. Teoria mówi o tym, iż najlepsze pędy do tych przetworów zbierzemy z sosen rosnących na terenach piaszczystych i polanach. Na zbiory warto wybrać się wiosną; to wtedy na drzewach odnajdziemy idealne, około 10-centymetrowe pędy, które zawierają najwięcej adekwatności prozdrowotnych.

Do wycięcia pędów potrzebny jest sekator, nożyczki ogrodowe lub nóż. Pamiętaj o dwóch ważnych zasadach: podczas zbierania nie łam gałęzi i nie wycinaj zbyt wiele pędów z jednego drzewa. To może skutkować obumarciem sosny.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

W pojemniku o pojemności 1½ litra warstwowo ułóż pędy sosny i cukier. Pojemnik, najlepiej szklany, ustaw w ciepłym miejscu, na przykład na parapecie (ale nie bezpośrednio na słońcu!). Po kilku godzinach pędy powinny puścić sok. Co jakiś czas potrząsaj pojemnikiem.

Po kilku dniach (wszystko zależy od temperatury i surowca) na dnie słoika zgromadzi się sok. Zlej gęsty sok. o ile chcesz otrzymać gęsty syrop bogaty w minerały, to całość odparuj na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeżeli chcesz uzyskać syrop na kaszel, to do zlanego soku dodaj 1 łyżeczkę wódki lub spirytusu. Butelkuj i przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz też ten prosty przepis na tagliatelle z kurczakiem i pesto rosso. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału