Avolatte — składniki i sposób przygotowania
Do przygotowania avolatte będziesz potrzebować:
- ¼ szklanki mleka,
- ¼ szklanki słodzonego mleka skondensowanego,
- ½ dużego dojrzałego awokado,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 espresso.
Zamiast espresso możesz także użyć jednej mocnej, dużej kawy. Opcjonalnie możesz dodać kostki lodu lub syrop czekoladowy.
Sprawdź również: Goście w drodze, a na kanapie plama? Tak pozbędziesz się jej w kwadrans
Sposób przygotowania avolatte:
- Zaparz espresso lub kawę.
- Z awokado usuń pestkę i skórkę, przełóż do kielicha blendera.
- Do blendera dodaj mleko, słodzone mleko skondensowane i ekstrakt waniliowy.
- Jeśli używasz syropu czekoladowego, wlej go do blendera.
- Dokładnie wszystko zmiksuj.
- Dodaj espresso lub kawę i jeszcze raz zmiksuj.
- Rozlej avolatte do dwóch filiżanek.
Avolatte możesz przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno — dodając kostki lodu. Możesz także zmiksować kawę z kostkami lodu, a uzyskasz shake kawowy z awokado.
Dlaczego warto pić latte z awokado?
Avolatte to wartościowe połączenie kawy i awokado. Kawa, oprócz adekwatności pobudzających, jest także świetnym antyoksydantem, a także wspomaga pracę układu trawiennego i może zmniejszać ryzyko niektórych chorób. Z kolei awokado jest źródłem zdrowych tłuszczy, które obniżają poziom złego cholesterolu (LDL), działa przeciwzapalnie, a także pozytywnie wpływa na wygląd skóry i włosów. Ponadto ten zielony owoc jest źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B, a także minerałów, takich jak potas, miedź, magnez, żelazo.
Zobacz też:
Jabłka do ciast i na domowy sok. Bez dwóch zdań te odmiany są najlepsze
Ubrania i ręczniki będą mięciutkie, jak w hotelu. Wystarczy, iż dodasz do prania to
Te rzeczy spowalniają starzenie się. I wszystkie są za darmo