Kawa to uwielbiany napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie dnia. Choć posiada wiele zalet, warto znać dla niej świetne alternatywy, które nie tylko dodają energii, ale również wzmacniają odporność czy wspierają trawienie. Takim jest właśnie napój imbirowy, który wypity o poranku pobudza choćby lepiej niż uwielbiana kawa.
Napój imbirowy — korzyści zdrowotne tej naturalnej alternatywy dla kawy
Imbir to znany korzeń, który szczególną popularnością cieszy się w okresie zimowym, kiedy to chętnie dodawany jest do herbat rozgrzewających. Od setek lat jest znany i wykorzystywany nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej. Niesie za sobą szereg adekwatności, dla których warto włączyć imbir na stałe do swojej diety przez cały rok, a nie tylko zimową porą. W łatwy sposób można to zrobić w postaci napoju imbirowego.
To prosty sposób na naturalne pobudzenie, gdyż imbir poprawia krążenie i tym samym daje efekt rozgrzewający, ale także pobudzający bez gwałtownego wzrostu i spadku energii. To naturalna alternatywa dla kawy, po którą warto sięgać o poranku. Ponadto imbir znany jest ze swoich adekwatności przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych. To także silny antyoksydant, dzięki czemu wzmacnia odporność, nad którą warto pracować przez cały rok.
Regularne sięganie po imbir to również lepsze trawienie, gdyż wspomaga on pracę układu pokarmowego, między innymi zapobiegając nudnościom czy wzdęciom. Przygotowany z niego napój jest dobrym sprzymierzeńcem odchudzania, ponieważ wspiera metabolizm oraz mechanizmy ogrzewania, przez co tkanka tłuszczowa spalana jest w większej ilości.
Zobacz także: To najlepsza herbata dla seniorów. Poprawia pamięć, ułatwia zasypianie i wzmacnia organizm
Jak zrobić napój z imbiru? Przygotowanie i dawkowanie
Napój z imbiru niesie ze sobą wiele zalet, dla których warto pokusić się o wprowadzenie go do swojej codzienności. Zwłaszcza iż jego przygotowanie nie należy do skomplikowanych, a efekty zdecydowanie są tego warte. Do zrobienia napoju potrzebujesz jedynie kawałek obranego imbiru oraz 250 ml wody o temperaturze 90 st. C. Opcjonalnie możesz sięgnąć po odrobinę soku z cytryny.
Przygotowania zacznij od obrania imbiru i starcia go na małych oczkach tarki. Wiórki włóż do filiżanki z zaparzaczem, a następnie zalej je wodą o odpowiedniej temperaturze. Całość przykryj na około 5-10 minut, aby napar zyskał jak najwięcej dobroczynnych adekwatności. Po tym czasie możesz opcjonalnie dodać odrobinę cytryny.
Powstały napój wypij ciepły i najlepiej o poranku, ale możesz również w trakcie dnia. Aby zobaczyć efekty napoju z imbiru, warto po niego sięgać regularnie. Nie musisz całkowicie rezygnować z kawy, ale warto stopniowo zamieniać ją na napój przygotowany z imbiru. Pobudzi twój organizm, wspomoże koncentrację, a przy tym pozytywnie zadziała także na innych płaszczyznach.
Może cię zainteresować: Jest jeszcze lepszy od zwykłego czosnku. Wygląda jak zepsuty, ale to pozory
Zobacz też:
Taki czosnek omijaj w czasie zakupów. To najgorszy wybór
Tak wyczyścisz białe trampki. Na wiosnę będą lśniły jak nowe
Masz katar? Pod żadnym pozorem nie jedz tych owoców