Jak zrobić sernik bez sera?
Śmietanowiec to wyśmienite ciasto, które w smaku bardzo przypomina sernik. Masa z dodatkiem kwaśnej śmietany jest lekka, puszysta i pyszna. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni. jeżeli nie ma w sklepach świeżych wiśni, możesz użyć mrożonych lub kupić owoce w syropie. Śmietanowiec na kruchym cieście możesz podać na każdą okazję. To wyjątkowy wypiek. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny śmietanowiec.
Przepis na sernik bez sera — śmietanowiec na kruchym cieście
czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina
porcja na blaszkę 23 × 35 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 250 g margaryny lub masła,
- 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
- 1/2 szklanki cukru + 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 800 g kwaśnej śmietany 18%,
- mrożone wiśnie.
Takie babeczki sernikowe przygotujesz w kilka minut. Zobacz przepis
Szukasz niezawodnego pomysłu na szybki deser? Proponuję przepis na babeczki sernikowe, czyli pyszne małe serniczki. To delikatne i idealnie słodkie smakołyki, którym trudno się oprzeć. Zrobisz je w 10…
Jak zrobić ciasto śmietanowiec?
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki - 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.
- Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.
- Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!
Zobacz także: Przepis na tradycyjny sernik
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: