Zaskakujący sernik bez sera. Przepis na przepyszne ciasto śmietanowiec, którym zaskoczysz gości. Smakuje obłędnie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na ciasto, którym zaskoczysz swoich gości? Mam dla ciebie świetny przepis na sernik bez sera, czyli pyszne ciasto śmietanowiec, na kruchym kakaowym spodzie z puszystą masą, które w smaku bardzo przypomina sernik. Lekko kwaśne wiśnie dodadzą mu jeszcze lepszego smaku. Takie ciasto możesz zrobić na święta, przyjęcie rodzinne czy spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak zrobić sernik bez sera, czyli śmietanowiec.

Jak zrobić sernik bez sera?

Śmietanowiec to wyśmienite ciasto, które w smaku bardzo przypomina sernik. Masa z dodatkiem kwaśnej śmietany jest lekka, puszysta i pyszna. Słodki śmietanowo-kakaowy smak uzupełnia dodatek kwaśnych wiśni. jeżeli nie ma w sklepach świeżych wiśni, możesz użyć mrożonych lub kupić owoce w syropie. Śmietanowiec na kruchym cieście możesz podać na każdą okazję. To wyjątkowy wypiek. Gorąco polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszny śmietanowiec.

Przepis na sernik bez sera — śmietanowiec na kruchym cieście

czas przygotowania: ok. 45 min, czas pieczenia: 1 godzina
porcja na blaszkę 23 × 35 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki

  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka),
  • 1/2 szklanki cukru + 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 800 g kwaśnej śmietany 18%,
  • mrożone wiśnie.

Takie babeczki sernikowe przygotujesz w kilka minut. Zobacz przepis

Szukasz niezawodnego pomysłu na szybki deser? Proponuję przepis na babeczki sernikowe, czyli pyszne małe serniczki. To delikatne i idealnie słodkie smakołyki, którym trudno się oprzeć. Zrobisz je w 10…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto śmietanowiec?

  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta: Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem, dodaj żółtka, 1/2 szklanki cukru, kakao i proszek do pieczenia. Zagnieć kruche ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki - 1/3 ciasta możesz odkroić, owinąć filią spożywczą i schować do zamrażarki, dzięki temu będzie łatwiej ją zetrzeć na wierzch ciasta.
  2. Białka ubij, dodając stopniowo cukier. Gdy masa będzie już sztywna, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i wsyp budynie oraz porcjami dodaj kwaśną śmietanę.
  3. Większą część ciasta (2/3) rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Na ciasto wyłóż masę śmietanową, poukładaj na wierzchu wiśnie i zetrzyj resztę ciasta.
  5. Piecz w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.

Gotowe i przestudzone ciasto możesz posypać jeszcze cukrem pudrem, nadając mu bardziej odświętny wygląd. Smacznego!

Zobacz także: Przepis na tradycyjny sernik

Zaskakujący sernik bez sera. Przepis na przepyszne ciasto śm...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału