Co upiec z jabłkami na szybko? Prosty przepis na muffinki
Mam dla ciebie świetny przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką. Ich wyjątkowy smak to zasługa jabłkowego nadzienia, doprawionego cynamonem, imbirem i kardamonem. Do tego delikatne ciasto na kefirze i chrupiąca maślana kruszonka. Gdy je piekę, w całym domu unosi się piękny zapach. Od razu warto zrobić podwójną porcję, bo znikają z talerzy w mgnieniu oka. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić jabłkowe muffinki.
Przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką
czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: ok. 14 muffinek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 ml kefiru,
- 75 g cukru,
- 70 g masła,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
jabłkowe nadzienie:
- 2 kwaśne jabłka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta imbiru,
- szczypta kardamonu,
- 2 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, możesz go choćby całkiem pominąć),
kruszonka:
- 50 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- pół szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli.
Pyszne i idealnie wilgotne muffinki. najważniejszy jest jeden dodatek. Sprawdź przepis
Muffinki z cukinii mają wyśmienity i wyjątkowy smak. To popularne warzywo dodaje im apetycznej wilgotności. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. Muffinki udekorowałam czekoladą i wiórkami…
Jak zrobić najlepsze muffinki jabłkowe? Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie kruszonki:
- Rozpuść masło.
- Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj.
- Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką.
- Następnie rozgnieć rękami, aż kruszonka będzie przypominać mokry piasek.
- Schowaj kruszonkę do lodówki.
Przygotowanie nadzienia jabłkowego:
- Jabłka umyj, osusz i obierz.
- Zetrzyj jabłka na tarce lub pokrój w małą kostkę.
- Przełóż jabłka do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj.
Przygotowanie ciasta na muffinki i pieczenie:
- Rozpuść masło i chwilę wystudź.
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszaj.
- Do innego naczynia wlej kefir, dodaj jajko i wlej przestudzone masło. Wymieszaj widelcem.
- Wlej kefir z jajkiem i masłem do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łyżką.
- Foremki na muffinki wypełnij do połowy ciastem. Następnie włóż po łyżeczce nadzienia jabłkowego i przykryj łyżeczką ciasta, delikatnie wygładź.
- Posyp muffinki kruszonką i ustaw na blaszce do pieczenia.
- Piecz ok. 16 minut w 180 stopniach.
- Gotowe przestudź. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: