Zaskakujące muffinki z jabłkami i kruszonką. Są banalnie proste, a smakują jak pyszne małe szarlotki. Przepis na łatwy deser z jabłkami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Muffinki z jabłkami i kruszonką są bardzo proste do zrobienia, a do tego smakują rewelacyjnie. Delikatne ciasto, jabłkowe nadzienie z korzennymi przyprawami i chrupiący wierzch tworzą rewelacyjne połączenie. Smakują obłędnie, przypominają małe szarlotki. Przekonaj się i wypróbuj prosty przepis na deser z jabłkami.

Co upiec z jabłkami na szybko? Prosty przepis na muffinki

Mam dla ciebie świetny przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką. Ich wyjątkowy smak to zasługa jabłkowego nadzienia, doprawionego cynamonem, imbirem i kardamonem. Do tego delikatne ciasto na kefirze i chrupiąca maślana kruszonka. Gdy je piekę, w całym domu unosi się piękny zapach. Od razu warto zrobić podwójną porcję, bo znikają z talerzy w mgnieniu oka. Serdecznie polecam.

Zobacz w galerii, jak zrobić jabłkowe muffinki.

Przepis na muffinki z jabłkami i kruszonką

czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie
porcja na: ok. 14 muffinek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 ml kefiru,
  • 75 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,

jabłkowe nadzienie:

  • 2 kwaśne jabłka,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta kardamonu,
  • 2 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodkości jabłek, możesz go choćby całkiem pominąć),

kruszonka:

  • 50 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Pyszne i idealnie wilgotne muffinki. najważniejszy jest jeden dodatek. Sprawdź przepis

Muffinki z cukinii mają wyśmienity i wyjątkowy smak. To popularne warzywo dodaje im apetycznej wilgotności. Polecam sprawdzony przepis na taki przysmak. Muffinki udekorowałam czekoladą i wiórkami…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić najlepsze muffinki jabłkowe? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie kruszonki:

  1. Rozpuść masło.
  2. Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i szczyptę soli, wymieszaj.
  3. Wlej rozpuszczone masło i wymieszaj łyżką.
  4. Następnie rozgnieć rękami, aż kruszonka będzie przypominać mokry piasek.
  5. Schowaj kruszonkę do lodówki.

Przygotowanie nadzienia jabłkowego:

  1. Jabłka umyj, osusz i obierz.
  2. Zetrzyj jabłka na tarce lub pokrój w małą kostkę.
  3. Przełóż jabłka do miski, dodaj przyprawy i wymieszaj.
quiz Co wiesz o jabłkach?[QUIZ]

Przygotowanie ciasta na muffinki i pieczenie:

  1. Rozpuść masło i chwilę wystudź.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Wymieszaj.
  3. Do innego naczynia wlej kefir, dodaj jajko i wlej przestudzone masło. Wymieszaj widelcem.
  4. Wlej kefir z jajkiem i masłem do miski z suchymi składnikami i wymieszaj łyżką.
  5. Foremki na muffinki wypełnij do połowy ciastem. Następnie włóż po łyżeczce nadzienia jabłkowego i przykryj łyżeczką ciasta, delikatnie wygładź.
  6. Posyp muffinki kruszonką i ustaw na blaszce do pieczenia.
  7. Piecz ok. 16 minut w 180 stopniach.
  8. Gotowe przestudź. Smacznego!

Zaskakujące muffinki z jabłkami i kruszonką. Są banalnie pro...

+19 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału