Post nie jest niczym nowym. Pomijając fakt, iż pomijając ostatnie stulecie, większość ludzi na świecie zmagała z niedoborami żywności i chcąc nie chcąc musiała się zmagać z okresami głodu, już starożytni dostrzegali w okresowym powstrzymywaniu się od jedzenia mnóstwo korzyści. Poznaj zasady zdrowego postu.
Antyczni filozofowie, łącznie z ojcem medycyny Hipokratesem uważali, iż okresowe posty służą zdrowiu, a przywódcy religijni zauważyli dobroczynny wpływ uczucia głodu na kondycję duszy. Współcześni lekarze i dietetycy są w tej kwestii podzieleni. Rośnie liczba ekspertów przekonanych, iż krótkotrwałe, kontrolowane głodówki przynoszą organizmowi wiele korzyści.
Przeprowadzono szereg badań dowodzących, iż stosowanie przerywanych postów skuteczniej niż diety redukcyjne pozwala pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Niektórzy badacze przekonują nawet, iż rozsądnie stosowane posty mogą hamować rozwój chorób neurodegeneracyjnych i nowotworów. Sprzyjają też długowieczności. Warunek jest jeden – musimy pościć z głową.
Zobacz także: Czym różni się data przydatności od daty ważności? Warto to wiedzieć
Jakie są zasady zdrowego postu? Głodówki tylko dla zdrowych
Choć starożytni lekarze często ograniczali podawanie swoim pacjentom posiłków do czasu, aż stan organizmu zacznie się poprawiać, dzisiejsi medycy stoją raczej na stanowisku, iż post, choćby krótkotrwały nie powinien być stosowany przez osoby mające problemy zdrowotne. Od stosowania głodówek powinny powstrzymać się przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę i hipoglikemię. Nie jest też wskazany dla osób po operacjach, cierpiących na choroby nowotworowe, problemy z tarczycą. Postów powinny też unikać dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Jeśli chcemy stosować głodówki, bez względu na to, jaki cel nam przyświeca, najlepiej jest zacząć od zrobienia badań kontrolnych i wizyty u lekarza, z którym skonsultujemy nasze plany.
Nie przekraczajmy 24 godzin bez jedzenia
Co prawda zdrowy organizm powinien przeżyć bez jedzenia około 40 dni, jednak eksperci przestrzegają przed stosowaniem głodówek dłuższych niż 24-godzinne. Organizm, który nie dostaje nowych dawek energii z pożywieniem, czepie go z zapasów. Niestety nie tylko z tkanki tłuszczowej. Aby „wykarmić” mózg, potrzebna jest glukoza, którą nasz organizm pobiera przede wszystkim z glikogenu zmagazynowanego w mięśniach i wątrobie. Po dobie głodówki ryzyko uszkodzenia mięśni wyraźnie wzrasta. Na skutek niedoboru białek, witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych spada też odporność organizmu. Głodówki dłuższe niż 24 godziny powinny być prowadzone wyłącznie pod ścisłą kontrolą lekarza.
Nawadnianie organizmu
Jedną z najważniejszych zasad zdrowego poszczenia jest dbanie o przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów, przede wszystkim wody. Przy mniej restrykcyjnych głodówkach sięgajmy po zieloną herbatę, niewielkie ilości kawy, ale też naturalne soki owocowe (rozcieńczone wodą). W ten sposób przyjmujemy minimalną liczbę kalorii, jednocześnie dostarczając organizmowi, choć część cennych substancji odżywczych – głównie witamin.
Przygotowanie organizmu do postu
Jednym z najczęściej stosowanych błędów, popełnianych przez osoby, które zaczynają swoją przygodę z postem, jest najadanie się do syta przed rozpoczęciem głodówki i rzucanie się na jedzenie natychmiast po jej zakończeniu. Ma to negatywny wpływ na organizm, a dodatkowo zmniejsza szansę, iż osiągniemy pożądany efekt, czyli redukcję masy ciała i oczyszczenie organizmu. Aby post był skuteczny i jak najmniej dotkliwy, należy przygotować do niego organizm. Na dwa dni przed przystąpieniem do głodówki zmniejszmy porcje jedzenia i przestawmy się na lekkostrawne posiłki. Podobnie powinniśmy wychodzić z postu.
Zasady zdrowego postu – mało kalorii mało wysiłku
Często licząc na spektakularne efekty i pamiętając o zasadzie, iż każda dieta działa najskuteczniej, jeżeli połączymy ją z wysiłkiem fizycznym, dodajemy do głodówki jeszcze trening. To poważny błąd. Post powinniśmy planować w te dni, kiedy możemy sobie pozwolić na relaks i długi sen. W czasie gdy powstrzymujemy się od jedzenia, nie powinniśmy wykonywać ćwiczeń, ani przesadnie się forsować. Najlepiej połączyć post z medytacją, spokojną lekturą czy inną formą odstresowania. Długi spokojny sen dodatkowo pomoże oszukać mózg i łatwiej przejść przez czas niedoboru energii.
Niedojadanie zamiast ścisłego postu
Jeśli przyjrzymy się postom proponowanym przez dietetyków, ale też tym zalecanym przez wiele religii, nie znajdziemy tam ścisłych głodówek, a raczej ograniczenia spożywania określonych posiłków czy powstrzymania się od jedzenia w określonych godzinach. Wielu ekspertów twierdzi, iż diety typu 16:8 (czyli 16 godzin postu i ośmiogodzinne okno żywieniowe) czy też 5:2 (gdzie przez pięć dni stosujemy normalną zbilansowaną dietę, a pozostałe dwa ograniczamy się do 500 – 600 kcal) jest obarczone mniejszym ryzykiem wystąpienia niedoborów czy doprowadzenia do zbyt dużego osłabienia organizmu.
Dieta na miarę
Post przerywany ma wiele odmian. Dieta przemienna, wspomniana już 5:2, wojownika, leangains czy oczyszczająca (oparta na sokach) to tylko kilka z nich. Przed zastosowaniem głodówki warto poznać ich zasady i ograniczenia i sprawdzić, która z diet jest najlepsza dla nas. Najważniejsze jest jednak, by obserwować swój organizm i w razie pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów zrezygnować z postu. Dobrym wskaźnikiem jest też robienie regularnych badań kontrolnych, które pozwolą sprawdzić, jak dany sposób odżywania wpływa na nasz organizm.
<strong>Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na sakiewki schabowe z pieczarkami w sosie własnym:</strong>