Dieta koszerna jest jednym z najstarszych i najbardziej znanych systemów żywienia. Opracowana została w starożytnym Izraelu na podstawie zasad określonych w Torze. Aktualnie przestrzegają jej tylko ortodoksyjni Żydzi, gdyż jej założenia są stosunkowo trudne do spełnienia we współczesnym świecie. Na czym polega koszerne jedzenie i o co w tym wszystkim chodzi?
Dieta koszerna – zasady
Dieta koszerna wyznacza, jakie produkty spożywcze są dozwolone, a które powinny być unikane. Reguluje ona, jak powinno się przygotowywać i spożywać jedzenie oraz jakie produkty mogą być spożywane wspólnie, a które jednak należy rozdzielać.
Zgodnie z Prawem Mojżeszowym pokarm, wyposażenie kuchenne oraz zakładów produkcyjnych jest podzielone na kilka kategorii:
- mięsne,
- nabiałowe,
- neutralne,
- trefne, czyli nieczyste.
Co ważne, aby potrawa uznana była za koszerną, musi składać się tylko z koszernych produktów spożywczych, a na dodatek musi być przyrządzona tylko w koszernych warunkach i z wykorzystaniem koszernych naczyń oraz sprzętu kuchennego. Najbardziej restrykcyjne zasady koszerności dotyczą mięs.
Koszerne mięso
Dieta koszerna dopuszcza spożywanie mięsa. Mięso jest koszerne tylko wtedy, gdy pochodzi od koszernych zwierząt, do których należą jednocześnie zwierzęta parzystokopytne i przeżuwające, takie jak: krowy, owce, sarny, kozy. Dozwolone jest również mięso ptactwa, ale tylko domowego, czyli z kury, gęsi, kaczki. Można też spożywać mięso ryb posiadających łuski i płetwy, czyli np. mięso rekina nie jest już koszerne.
Do mięs niedozwolonych należy mięso z wielbłąda, dzika, królika, konina, wieprzowina, mięso drapieżnego ptactwa, a także ślimaki i owoce morza, takie jak krewetki, homary. Mięso niekoszerne to też takie, które pochodzi ze zwierząt padłych w wyniku choroby, starości czy też wypadku.
Zwierzę musi być ubite rytualnie, czyli przez podcięcie tętnicy w określonym miejscu jednym szybkim ruchem. Nie jest ono wcześniej ogłuszane. jeżeli po zbadaniu ubitego zwierzęcia okaże się, iż miało ono jakieś choroby wewnętrzne, mięso również staje się niekoszerne. Istnieje ok. 70 wad i schorzeń, które sprawiają, iż takie mięso jest uznawane za trefne.
Koszerne mięso musi być pozbawione krwi i tłuszczu. W tym celu w ciągu 3 dni od ubicia musi być ono dobrze wymoczone w wodzie z dodatkiem soli.
Pyszności – Fot. Pexels
Dieta koszerna – nabiał i inne produkty spożywcze
Nabiał i jaja są koszerne, tylko jeżeli pochodzą od koszernych zwierząt. Aby jednak były one koszerne, muszą być spożywane w określony sposób. Przede wszystkim nie można ich jeść razem z mięsem. Istnieje nakaz rozdzielania tych dwóch typów produktów.
Dieta koszerna jest bardzo surowa. Zjedzenie mięsa zabrania spożywania jakichkolwiek mlecznych produktów przez okres od 3 do choćby 6 godzin. jeżeli najpierw zjedzony będzie nabiał, to mięsne danie można spożyć po minimum 60 minutach.
Okazuje się, iż do przyrządzania i jedzenia posiłków mlecznych i mięsnych muszą również służyć zupełnie inne naczynia. Potrzebna jest więc inna zastawa, inne sztućce i osobne garnki czy patelnie. Właśnie z tego powodu tak trudno jest znaleźć prawdziwe koszerne restauracje i zakłady produkcyjne. Wymaga to nie tylko dużej powierzchni, która pomieściłaby wszelkie sprzęt i maszyny, ale i nakładu pieniędzy oraz pracy.
Pyszności – Fot. Unsplash
Produkty spożywcze dostępne w sklepach mogą być koszerne, ale muszą posiadać specjalny certyfikat koszerności nadawany przez rabinów po przeprowadzeniu dokładnej kontroli zakładów. Taka żywność oznaczana jest na etykiecie literą „K” lub napisem „kosher”. Najłatwiej produkty takie znaleźć w Stanach Zjednoczonych, gdzie aż ok. 30 proc. populacji stanowią koszerni konsumenci.
Dieta koszerna jest bardzo restrykcyjna, dlatego tylko ortodoksyjni Żydzi stosują się do wszystkich jej zasad. Nie każdy ma przecież miejsce na to, by korzystać z osobnych naczyń do przygotowywania i spożywania posiłków mięsnych i nabiałowych. Nie zawsze można też ocenić, czy dany produkt rzeczywiście jest koszerny i na pewno nie miał kontaktu z żadnym trefnym produktem. Z tego względu niektóre zasady bywają trochę naginane przez zwykłych konsumentów.
Autor: Halina Basek
<strong>Zobacz na naszym kanale YouTube, jak z pomysłem zrobić niesamowite śniadania:</strong>