Zapomnij o twardym maśle. Dzięki temu zawsze będzie idealne do smarowania

top.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Twarde masło prosto z lodówki to znany wszystkim problem. Chociaż smakuje wtedy najlepiej, to smarowanie nim pieczywa kończy się frustracją i nierzadko uszkodzeniem kromki. Istnieje jednak kilka sprawdzonych metod, które pozwalają cieszyć się idealnie miękkim masłem bez rezygnowania z jego przechowywania w chłodnych warunkach.

Zalety spożywania masła

Masło to produkt mleczny wytwarzany ze śmietanki oddzielonej od mleka krowiego. Składa się głównie z tłuszczu mlecznego, białka i wody. Jako produkt pochodzenia zwierzęcego, masło jest cennym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz kwasów tłuszczowych takich jak kwas masłowy, który wspiera zdrowie jelit oraz ma działanie przeciwzapalne. Masło dostarcza także minerałów, takich jak wapń i fosfor, a także fosfolipidów, m.in. lecytyny wspierającej budowę i funkcjonowanie błon komórkowych

Masło spożywane z umiarem, może być zdrowym elementem diety za sprawą licznych adekwatności zdrowotnych. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, najlepiej spożywać je w ramach ich zalecanego dziennego limitu. Tłuszcze nasycone w nadmiarze mogą podnieść poziom cholesterolu LDL i zwiększyć ryzyko chorób serca. Ich zalecane dzienne spożycie to ok. 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Oznacza to, iż dla zdrowej osoby dorosłej o średnim zapotrzebowaniu kalorycznym ok. 2000 kcal, maksymalna ilość tłuszczów nasyconych to około 20 gramów dziennie, co odpowiada trzem łyżkom masła.

Triki na zmiękczenie masła

W zależności od potrzeb, dostępnego czasu i narzędzi możesz skorzystać z kilku sprawdzonych i prostych metod na zmiękczenie masła:

  • Pozostaw na blacie (najprostsza metoda)

Wyjmij masło z lodówki i połóż na blacie w temperaturze pokojowej. Po około 30–60 minutach zmięknie na tyle, iż będzie gotowe do użycia. Aby przyspieszyć proces, możesz pokroić masło na mniejsze kawałki lub cienkie plasterki – mniejsze fragmenty miękną szybciej.

  • Przykryj ciepłą miską lub słoikiem

Wypełnij miskę gorącą wodą i odczekaj chwilę, aby się nagrzała. Następnie wylej wodę i dokładnie osusz miskę. Umieść masło na blacie i przykryj je ciepłą miską – ciepło przyspieszy mięknięcie.

  • Użyj mikrofalówki

Masło można gwałtownie zmiękczyć w mikrofalówce. Umieść je na talerzu i ustaw urządzenie na najniższą moc. Podgrzewaj masło w krótkich interwałach, trwających 5–10 sekund, i po każdym cyklu sprawdzaj jego konsystencję, aby zapobiec całkowitemu roztopieniu.

  • Zastosuj kąpiel wodną

Włóż masło do szklanej miseczki. Następnie umieść ją nad garnkiem z gorącą, ale nie wrzącą wodą. Mieszaj masło delikatnie, aby równomiernie zmiękło, bez ryzyka jego roztopienia.

  • Zetrzyj na tarce

Twarde masło można zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Powstałe cienkie wiórki szybciej miękną i są bardziej plastyczne, dzięki czemu masło będzie idealne do smarowania.

Zobacz też:

Koniec z marnowaniem pieczywa. Wystarczy włożyć to do chlebaka, a będzie świeże znacznie dłużej

Twój telewizor ciągle jest brudny? Tak pozbędziesz się kurzu i smug

Sól na drogach ubrudziła zamszowe buty? W ten sposób gwałtownie je wyczyścisz

Idź do oryginalnego materiału