Wystarczy przestrzegać kilku prostych nawyków, by pozbyć się zbędnych kilogramów oraz poprawić jakość życia – przekonują twórcy programu żywieniowego stworzonego w jednej z najlepszych placówek medycznych na świecie. Oto najważniejsze zasady, jakimi kieruje się dieta Kliniki Mayo.
Gdy w 1889 roku zdolny chirurg William Worrall Mayo otwierał prywatny szpital Saint Mary’s Hospital w niewielkim mieście Rochester w stanie Minnesota, prawdopodobnie nie sądził, iż po 124 latach placówka, znana już jako Klinika Mayo, będzie zatrudniać blisko 5 tysięcy lekarzy oraz naukowców i pomagać ponad… milionowi pacjentów rocznie, zaś w prestiżowych rankingach „Newsweeka” czy „US News & World Report” regularnie zajmować czołowe miejsce na liście najlepszych lecznic świata.
Już w połowie XX wieku specjaliści z Kliniki Mayo zajęli się kwestami zdrowego odżywiania. W 1949 r. ukazał się pierwszy podręcznik zawierający zasady opracowanego przez nich programu dietetycznego. Od tego czasu jest on systematycznie udoskonalany i cieszy się niesłabnącą popularnością.
Pracując z tysiącami pacjentów, ustaliliśmy, jakim podstawowym nawykom hołdują osoby utrzymujące prawidłową masę ciała, a jakim mające problemy z nadwagą. Tworząc Dietę Kliniki Mayo, sprowadziliśmy wyniki tych badań do pięciu prostych nawyków, których należy przestrzegać, żeby pozbyć się zbędnych kilogramów, oraz pięciu, z którymi powinno się zerwać, żeby uchronić się przed efektem jo-jo. Ponadto postaraliśmy się, żeby cały program był łatwy w realizacji, bo tylko taki ma szansę powodzenia
– pisze Donald Hensrud, jeden z autorów programu.
Na czym polega dieta Kliniki Mayo?
Program składa się z dwóch części. Pierwsza pomaga rozpocząć proces odchudzania, druga pozostać na adekwatnej drodze, by na stałe utrzymać pożądaną masę ciała.
Etap pierwszy
Wstępny etap, zwany „Zrzucaj kilogramy”, powinien trwać dwa tygodnie, w czasie których możemy zgubić od 2,5 do 4,5 kg w bezpieczny i zdrowy sposób. Jak to zrobić? Przede wszystkim porzucając pięć kiepskich nawyków: spożywanie cukru, sięganie po przekąski (nie dotyczy owoców czy warzyw), jedzenie w nadmiarze mięsa oraz tłustego nabiału, zbyt częste bywanie w restauracjach, zwłaszcza typu fast food oraz konsumpcja posiłków przed telewizorem.
Dieta pozwala na swobodne komponowanie posiłków, ale należy zwracać uwagę na ich kaloryczność, która powinna być ograniczana, na rzecz witamin i minerałów. W jadłospisie powinny dominować warzywa i owoce (w dowolnej ilości), produkty pełnoziarniste, pełnowartościowe źródła białka (jajka, chude mięso, ryby) oraz zdrowe tłuszcze (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, orzechy, łosoś, tuńczyk). Nie można zapominać o płynach, zwłaszcza wodzie czy słabej herbacie.
Rutyną powinna stać się także zwiększona aktywność fizyczna, trwająca co najmniej 30 minut dziennie. Zaleca się ruch na świeżym powietrzu: wycieczki rowerowe, wspinaczka, bieganie, a choćby zwykły spacer.
Pyszności – Fot. Adobe Stock
Etap drugi
Drugi etap diety – „Żyj lekko!” to cykl stopniowej stabilizacji, podczas którego przez cały czas możemy gubić zbędne kilogramy, ale w wolniejszym tempie (około kilograma tygodniowo), aż do uzyskania pożądanego rezultatu. Należy przez cały czas eliminować z jadłospisu cukier, sól, tłuszcze nasycone, słodycze, produkty wysoko przetworzone czy alkohol.
W drugim etapie diety Kliniki Mayo chodzi o podtrzymanie dotychczas wypracowanych nawyków, przez resztę życia.
Skuteczna czy nie?
Dieta Kliniki Mayo opiera się na piramidzie zdrowej wagi opracowanej przez specjalistów z amerykańskiej lecznicy. Szczegóły, podobnie jak zasady planowania posiłków czy ćwiczeń, są jednak dostępne tylko po opłaceniu subskrypcji, co może stanowić przeszkodę w realizowaniu programu.
Jego efektywność też jest od dawna przedmiotem wielu dyskusji. Przede wszystkim brakuje kompleksowych badań dotyczących wpływu diety na zdrowie i figurę. Dużej analizy zagadnienia dokonali jedynie specjaliści z.. Kliniki Mayo, dlatego trudno w tym wypadku mówi o obiektywizmie.
Bez wątpienia ograniczenie spożycia cukru, tłuszczów nasyconych czy śmieciowego jedzenia, przy równoczesnym zwiększeniu spożycia warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, zaś regularna aktywność fizyczna sprzyja zdrowiu – poprawia pracę mózgu i nastrój, wzmocnić kości i mięśnie oraz zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy czy niektórych nowotworów.
Autor: Rafał Natorski
Z pewnością zainteresuje cię nasz przepis na duszoną karkówkę z cebulą w sosie własnym, który znajdziesz na naszym kanale YouTube: