Zapomnij o sklepowych wędlinach. Pyszny dodatek do kanapek zrobisz w domu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rolada kanapkowa- Pyszności


Prosta rolada kanapkowa z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, jajka i mozzarelli to pyszna alternatywa dla wędlin ze sklepu. Zdrowa, smaczna i nieskomplikowana w przygotowaniu.

Kanapki w moim domu pojawiają się codziennie. Często zastanawiałam się, co interesującego mogę położyć na kromce dobrego chleba lub świeżej bułki. Chociaż lady i lodówki w sklepach pękają w szwach, to gotowe wędliny nie zawsze zachwycają składem. jeżeli znudziły ci się zwykłe szynki, pasty i smarowidła, to znalazłam rozwiązanie idealne. Prosta rolada gotowana z piersi kurczaka z jajkiem, warzywami i mozzarellą świetnie smakuje na kanapkach oraz jedzona samodzielnie, jako przystawka. Skład (i smak) bije o głowę gotowce ze sklepów, a przygotowanie nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Rolada kanapkowa z kurczaka

Składniki:

  • 2 jaja,
  • 80 g tartej mozzarelli,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól/pieprz,
  • 4 filety z piersi z kurczaka,
    1 łyżka przyprawa do kurczaka,
  • 4 jaja – ugotowane,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijam dwa jajka, dodaję starty ser mozzarella, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz i mieszam całość przy pomocy widelca.

    Rolada kanapkowa- Pyszności

  2. Piersi z kurczaka oczyszczam z błonek i chrząstek. Przedzielam na pół i układam filety na folii spożywczej. Przykrywam drugim kawałkiem folii i rozbijam przy pomocy kuchennego tłuczka do kotletów.
  3. Rozbite mięso przyprawiam przyprawą do kurczaka i rozprowadzam przygotowaną wcześniej masę z jajek i startego sera.

    Rolada kanapkowa- Pyszności

  4. Następnie układam w trzech rzędach, zachowując między nimi odstępny, ugotowane jajka, paski papryki oraz marchewki. Zawijam roladę i owijam ją ciasno folią, aby zachować kształt.

    Zawijanie rolady- Pyszności

  5. Roladę zabezpieczam sznurkiem wędliniarskim. Wkładam do dużego garnka, dorzucam ziele angielskie oraz liście laurowe i zalewam wodą. Gotuję pod przykryciem przez 1,5 godziny.

    Rolada kanapkowa- Pyszności

  6. Gotową roladę uwalniam ze sznurka i odwijam z folii. Kroję w plastry i podaję samodzielnie lub na kanapkach.
    Smacznego!

    Rolada kanapkowa- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału