Dlaczego przy krojeniu cebuli płaczemy?
Płacz podczas krojenia cebuli wynika z uwalniania się substancji chemicznych, które drażnią oczy. Kiedy kroisz cebulę, uszkadzasz jej komórki, co powoduje uwolnienie enzymu, czyli allinazy. Następnie po reakcji z innym składnikiem tworzy gaz, który gwałtownie rozprzestrzenia się w powietrzu. Gdy dociera do oczu, ma już postać drażniącego kwasu siarkowego. W tym momencie śluzówka, w ramach reakcji obronnej, zaczyna produkować coraz więcej łez. Właśnie w tym momencie, podczas krojenia cebuli, zaczynamy płakać. W takim razie jak kroić cebulę, by nie płakać?
Sprawdź również: Zamiast dodawać do ciasta, wetrzyj w dywan. Będzie wyglądał jak nowy
4 sposoby na krojenie cebuli, by nie płakać
Warto pomyśleć o sposobach na krojenie cebuli jeszcze zanim zabierzemy się do tej czynności. Przede wszystkim chodzi o schłodzenie naszego warzywa. Najlepiej umieścić cebulę w całości na pół godziny w lodówce, a choćby w zamrażarce. Dzięki temu będzie wydzielała mniej allinazy i gazu drażniącego oczy. Podobnym w działaniu sposobem, tylko dużo szybszym, jest zanurzenie obranej cebuli w lodowatej wodzie. W obu przypadkach uzyskamy taki sam efekt. Pamiętajmy tylko o prostej zasadzie — im zimniejsza woda, tym lepiej.
Sprawdź również: Obierz mandarynki, a skórki rozłóż w kuchni. Pozbędziesz się kilku uporczywych problemów
Trzeci sposób na krojenie cebuli, by nie płakać, wykorzystuje zasady fizyki. Wystarczy w pobliżu deski do krojenia umieścić zapaloną świeczkę lub włączyć palnik kuchenny. Dzięki temu gaz drażniący oczy uniesie się wyżej i nasz organizm nie zacznie produkować łez w reakcji obronnej. A przynajmniej nie w takim stopniu, jak to robi zazwyczaj. Ostatni sposób jest najmniej wyszukany, ale prawdopodobnie równie skuteczny. Chodzi o krojenie cebuli nie nożem, a rozdrabniaczem do warzyw z hermetycznym zamknięciem. W ten sposób z pewnością nie podrażnimy swoich oczu i nie doprowadzimy do płaczu.
Zobacz też:
Ta domowa pasta usunie wszystkie tłuste plamy. Jest niezbędna w każdej kuchni
Firanki po praniu są wymięte? Prawdopodobnie popełniasz ten błąd
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie