Domowy lukier do pączków może znacznie wzbogacić smak naszych wypieków. Musimy jednak odpowiednio go przyrządzić, aby możliwe było równomierne rozprowadzenie go po pączkach oraz by nie pękał i nie odpadał. Na szczęście wystarczy prosty przepis, aby przygotować pyszny i lśniący cukier.
Jak przygotować pyszny lukier do pączków? Ten przepis jest najlepszy
Przygotowanie idealnego lukru do pączków wbrew pozorom nie jest wcale trudne. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje oraz pamiętać o kilku ważnych krokach, aby wyszedł smaczny i miał dobrą konsystencję. Do przyrządzenia go, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 20 ml soku z cytryny,
- 250 g cukru pudru,
- 40 ml zimnej wody.
Pierwszym krokiem jest przesianie przez drobne sitko cukru pudru do małej miski. Należy to zrobić tak, by był idealnie sypki, dzięki czemu lukier do pączków nie będzie miał nieapetycznych grudek. Następnie do pudru dolewamy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i rozrabiamy go dzięki łyżeczki.
Kolejnym krokiem jest dolanie wody i mieszanie całości, aż do uzyskania dość gęstej, ale nie zbyt gęstej masy. Idealna będzie wtedy, gdy będzie powoli i gładko spływała z łyżeczki. W przypadku, gdy nasz lukier jest zbyt rzadki, możemy stopniowo dosypywać cukru, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. o ile jednak wyszedł zbyt gęsty, to rozrzedzamy go odrobiną soku z cytryny.
Tak przygotowany lukier możemy wzbogacić o np. odrobinę świeżej skórki z cytryny lub dolać trochę olejków do ciast. Dzięki temu będzie on jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny.
Czytaj również: Taki chrust robi siostra Anastazja. Banalny przepis, a smak lepszy niż w cukierni
W jaki sposób należy lukrować pączki? O tym warto pamiętać
Istotne jest także to, by lukier do pączków robić dopiero wtedy, gdy już wyjmiemy nasze gotowe pączki. Póki są jeszcze ciepłe, układamy je na papierze do pieczenia, ustawiając je w niewielkich odległościach od siebie, aby się nie stykały.
Sprawi to, iż polewa będzie mogła idealnie pokryć każdy pączek z osobna i zastygnie, tworząc równomierną skorupkę. Pamiętajmy jednak, aby nasz przysmak dekorować od razu po przygotowaniu lukru, aby polewa była przez cały czas płynna i łatwo się rozprowadzała.
Co zrobić, gdy zostanie nam za dużo lukru do pączków? Przechowuj go w ten sposób
W momencie, gdy zostanie nam dużo lukru do pączków i nie jesteśmy w stanie już go zużyć, to możemy go bez problemu przechować. Wystarczy przełożyć go do hermetycznie zamykanego woreczka i schować do lodówki.
W ten sposób zabezpieczony lukier może przetrwać około 2 tygodni. Chcąc go ponownie użyć, musimy wyjąć go z lodówki na około godzinę, a następnie dodać do niego odrobinę gorącej wody i rozetrzeć masę dzięki łyżeczki, aby przywrócić jej perfekcyjną konsystencję.
Lukier do pączków możemy także mrozić. Należy go przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażarki. Tam może być przechowywany przez miesiąc. Przed użyciem go będziemy musieli go rozmrozić i rozprowadzić dzięki gorącej wody.
Zobacz też:
Nigdy więcej nie powiesz, iż nie lubisz brukselki. Wystarczy, iż przygotujesz ją w ten sposób
W PRL-u wszyscy jedli takie pierogi. Dziś wielu kręci na nie nosem
Przepis na faworki prosto z Rzymu. Wręcz rozpływają się w ustach