Zapomnij o nudnych przekąskach. Czas na kiszone rzodkiewki! Idealnie chrupiące i pełne smaku. Zwykła kanapka stanie się rarytasem

stronakuchni.pl 2 tygodni temu
Mam dla ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny przysmak do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową przekąskę. Smakiem przypominają ogórki małosolne. Można przygotować je ekspresowo i bez problemu. Wystarczy tylko słoik, woda, przyprawy i pęczek rzodkiewek. To pyszne i bardzo proste. Zobacz, jak zrobić kiszone rzodkiewki.

Kiszonki są bardzo zdrowe i bardzo smaczne. Proponuję prosty przepis na kiszone rzodkiewki.Są chrupiące, lekko słone, a dzięki przyprawom bardzo wyraziste w smaku. Warto dodać do nich m.in. koperek, czosnek, ziarenka gorczycy, liść laurowy i mały kawałek chrzanu. Kiszone rzodkiewki świetnie smakują same, podane do kanapek czy dań z grilla. Można dodać je także do sałatek. Moim zdaniem najlepiej smakują po 3 do 5 dniach. Czym dłużej będziemy je kisić, tym będą bardziej białe i intensywne w smaku.

Zobacz w galerii, jak przygotować zdrowe i pyszne kiszone rzodkiewki

Przepis na kiszone rzodkiewki

Czas przygotowania: 15 minut + czas na kiszenie ok. 3 do 5 dni.
Porcja na: dwa słoiki.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziela angielskie,
  • 4 ziarenka pieprzu,
  • dwie gałązki koperku,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • opcjonalnie mały kawałek chrzanu,

Solanka:

  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli.

Chrupiące ogórki małosolne. Oto przepis babci na kruche warzywa

Ogórki małosolne przygotowane własnoręcznie są najsmaczniejsze. Ich zrobienie wcale nie sprawia kłopotu, ale warto wiedzieć, jakich błędów unikać. Źle dobrane przyprawy, czy nieodpowiednia zalewa, mog...

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić kiszone rzodkiewki?

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj wodę z solą. Odstaw.
  2. Rzodkiewki umyj, odetnij listki i przekrój na połówki.
  3. W czystych i wyparzonych słoikach układaj rzodkiewki na przemian z wszystkimi dodatkami i przyprawami. Na jeden słoik rzodkiewek daj 1 liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, 2 ziarenka pieprzu, 1 gałązkę koperku, kilka ziaren gorczycy i opcjonalnie mały kawałek chrzanu.
  4. Wlej lekko ciepłą wodę z solą do słoików i zakręć.
  5. Odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  6. Najlepiej smakują po 3 do 5 dniach.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
Wideo
Idź do oryginalnego materiału