Zapomnij o glutenie! Oto kleik ryżowy w nowej odsłonie. Niezawodne ciastka, którym się nie oprzesz. Klasyk PRL-u na wyciągnięcie ręki

stronakuchni.pl 1 dzień temu
Ciastka z kleiku ryżowego to dla wielu słodkie wspomnienie dzieciństwa. Ten kultowy przysmak z czasów PRL jest zdecydowanie warty zapamiętania. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo łatwe i szybkie. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Słodkości dodaje owocowy dżem. Tych ciastek nie musisz wałkować, ani wycinać. Wystarczy uformować je dłońmi. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na bezglutenowe ciastka z kleiku ryżowego.

Przysmak PRL — przepis na ciasteczka

W czasach PRL nie brakowało pysznych i pomysłowych w wykonaniu słodkości. Jednym z nich są ciasteczka z kleiku ryżowego. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ten dawny przysmak. Dla mnie wciąż jest zachwycający. Ciasteczka są pyszne, chrupiące, lekko słodkie i co ważne — bardzo łatwe do zrobienia. Wystarczy 10 minut! Ciasta formujemy rękami. Proponuję upiec je z odrobiną powideł śliwkowych, bo takie ciasteczka jadało się u mnie w domu. Możesz je także zrobić same lub nadziać innym gęstym dżemem. Ciasteczka są bezglutenowe, mogą być spożywane przez osoby uczulone na gluten.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne ciastka z kleiku ryżowego

Przepis na ciastka z kleiku ryżowego

Czas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczenia.
Liczba porcji: ok. 26 ciasteczek.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 160 g kleiku ryżowego,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • kilka łyżek ulubionego dżemu lub powideł.

Pamiętacie karmelowe szyszki? Z tym przepisem zrobicie je w 10 minut

Szyszki to dla wielu ulubiony deser z dzieciństwa. W czasach PRL były prawdziwym hitem. Warto wrócić do tych smakołyków i przygotować je na zbliżający się Dzień Dziecka. Są idealnie karmelowe, słodkie...

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciastka z kleiku ryżowego?

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp kleik ryżowy, dodaj miękkie masło, jajka, cukier, wanilię i proszek do pieczenia.
  2. Zagnieć ciasto łyżką lub rękami.
  3. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego — jeżeli ciasto klei się do rąk, zmoczy dłonie zimną wodą.
  4. Ułóż kulki z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W każdym ciastku zrób dziurkę palcem lub końcówką drewnianej łyżki.
  6. W każdą dziurkę w ciastku włóż odrobinę dżemu lub powideł.
  7. Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 15 minut.
  8. Gotowe ciasteczka zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Chrupiące wafelki z masą owocową. Taki deser pamiętacie z dzieciństwa

Masz ochotę na deser, jak z dawnych lat? Proponuję popularny dawniej i zdecydowanie warty przypomnienia przepis na wafle z masą z galaretki. To znany deser z czasów PRL, któremu choćby dziś trudno się ...

Katarzyna Puczyńska
Idź do oryginalnego materiału