Zapomniany deser. Zaskocz swoich gości i przygotuj tradycyjną paschę

pysznosci.pl 1 rok temu

Tradycyjna pascha z bakaliami to zapomniany deser, który dawniej często gościł na święta. Przygotuj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich bliskich.

Paschę kojarzą przede wszystkim mieszkańcy Podlasia, chociaż ma swoich fanów w większości rejonów Polski. Popularna potrawa wielkanocna powstaje głównie z połączenia twarogu, masła, żółtek i cukru. Te składniki (jaja i nabiał) są symbolem odrodzenia się przyrody na wiosnę. Dodatki w postaci bakalii tsymbolizują dobrobyt i bogactwo. Nieprzypadkowy jest również kształt – kopuła nawiązuje do grobu Jezusa.

Deser bez pieczenia

Paschę przygotujesz w prosty sposób, bez włączania piekarnika. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, bez zbędnych sprzętów i foremek. Zaopatrz się w gazę, świeże składniki i odrobinę czasu, a z łatwością wyczarujesz piękne, delikatne i pyszne danie na wielkanocny stół.

Wielkanocna pascha- Pyszności

Pascha wielkanocna

Składniki:

  • 2 litry mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 6 jaj
  • 250 g masła
  • ulubione bakalie: rodzynki, suszone morele, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy
  • ekstrakt z wanilii lub ziarenka wydrążone ze świeżej laski wanilii (opcjonalnie)
  • śmietanka kremówka

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie namocz i posiekaj na mniejsze części.
  2. W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii lub ekstraktem. W osobnym naczyniu roztrzep jajka ze śmietaną i wlej powoli do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż oddzieli się serwatka.
  3. Sitko lub cedzak wyłóż podwójną warstwą czystej gazy i odcedź ser, dociskając go łyżką lub szpatułką, aby stał się sypki.
  4. Miękkie masło rozetrzyj przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj powstały ser, aż powstanie jednolity krem. jeżeli masa wychodzi za sucha, dodaj odrobinę kremówki, aby poprawić konsystencję.
  5. Dorzuć namoczone i posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w serowej masie.
  6. Miskę wyłóż gazą i przełóż przygotowaną masę. Wstaw do lodówki, aby pascha stężała. Po tym czasie odwróć miskę, usuń gazę i udekoruj gotowaną paschę bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami.

Jeśli chcesz nieco oszczędzić czasu, to możesz użyć gotowego twarogu. Zmiksuj go wtedy ze śmietaną, wanilią i dodaj bakalie. Pamiętaj o tym, aby dobrze go zmielić. Warto jednak poświęcić trochę czasu i spróbować zrobić go samodzielnie. Satysfakcja jest ogromna, a smak naprawdę rewelacyjny.

Inspiracje na pyszne wielkanocne przekąski znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału