Tradycyjna pascha z bakaliami to zapomniany deser, który dawniej często gościł na święta. Przygotuj ją na Wielkanoc i zaskocz swoich bliskich.
Paschę kojarzą przede wszystkim mieszkańcy Podlasia, chociaż ma swoich fanów w większości rejonów Polski. Popularna potrawa wielkanocna powstaje głównie z połączenia twarogu, masła, żółtek i cukru. Te składniki (jaja i nabiał) są symbolem odrodzenia się przyrody na wiosnę. Dodatki w postaci bakalii tsymbolizują dobrobyt i bogactwo. Nieprzypadkowy jest również kształt – kopuła nawiązuje do grobu Jezusa.
Deser bez pieczenia
Paschę przygotujesz w prosty sposób, bez włączania piekarnika. Potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, bez zbędnych sprzętów i foremek. Zaopatrz się w gazę, świeże składniki i odrobinę czasu, a z łatwością wyczarujesz piękne, delikatne i pyszne danie na wielkanocny stół.
Wielkanocna pascha- Pyszności
Pascha wielkanocna
Składniki:
- 2 litry mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 6 jaj
- 250 g masła
- ulubione bakalie: rodzynki, suszone morele, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczy, orzechy
- ekstrakt z wanilii lub ziarenka wydrążone ze świeżej laski wanilii (opcjonalnie)
- śmietanka kremówka
Sposób przygotowania:
- Bakalie namocz i posiekaj na mniejsze części.
- W garnku zagotuj mleko wraz z ziarenkami wanilii lub ekstraktem. W osobnym naczyniu roztrzep jajka ze śmietaną i wlej powoli do zagotowanego mleka, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż oddzieli się serwatka.
- Sitko lub cedzak wyłóż podwójną warstwą czystej gazy i odcedź ser, dociskając go łyżką lub szpatułką, aby stał się sypki.
- Miękkie masło rozetrzyj przy pomocy miksera z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj powstały ser, aż powstanie jednolity krem. jeżeli masa wychodzi za sucha, dodaj odrobinę kremówki, aby poprawić konsystencję.
- Dorzuć namoczone i posiekane bakalie i dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozłożyły się w serowej masie.
- Miskę wyłóż gazą i przełóż przygotowaną masę. Wstaw do lodówki, aby pascha stężała. Po tym czasie odwróć miskę, usuń gazę i udekoruj gotowaną paschę bakaliami, kandyzowanymi owocami i orzechami.
Jeśli chcesz nieco oszczędzić czasu, to możesz użyć gotowego twarogu. Zmiksuj go wtedy ze śmietaną, wanilią i dodaj bakalie. Pamiętaj o tym, aby dobrze go zmielić. Warto jednak poświęcić trochę czasu i spróbować zrobić go samodzielnie. Satysfakcja jest ogromna, a smak naprawdę rewelacyjny.
Inspiracje na pyszne wielkanocne przekąski znajdziesz na naszym kanale YouTube