Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym i sosem porowym z serem – mniam!

fajnainspiracja.pl 2 miesięcy temu

Przygotuj smakowitą ucztę z tym przepisem na zapiekany makaron penne z mięsem mielonym i sosem porowym z serem. To połączenie tworzy idealną harmonię smaków i tekstur, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika makaronu. To jak, gotowi do gotowania?

Szybkie cynamonowe gniazda os wykonane z ciasta francuskiego ze słodką polewą

Zapiekany makaron penne z mięsem mielonym i sosem porowym z serem

Pyszne roladki z kurczaka – proste, szybkie i smaczne

[co_będzie_nam_potrzebne]

Mieszanka mięsna:

  • 450 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 ml posiekanych pomidorów
  • sól – do smaku
  • czarny mielony pieprz – do smaku

Sos:

  • masło – do smażenia
  • 2 pory
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny mielony – do smaku
  • gałka muszkatołowa – do smaku
  • 180 g sera

Inne:

  • 300 g makaronu penne + wrząca woda + sól
  • 70 g parmezanu – do posypania
Jak będziemy postępować:

1) Mięso mielone włożyć na patelnię – smażyć przez 5 minut na małym ogniu do zrumienienia.

2. W międzyczasie wrzuć makaron penne do wrzącej osolonej wody – gotuj na małym ogniu zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do dużej miski.

3. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę do mięsa mielonego – kontynuuj smażenie, dodaj drobno posiekany czosnek i posiekane pomidory. Dopraw solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez około 7 minut.

4. Sos. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową – dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania średniej gęstości.

5. Przelej sos do miski – zmiksuj blenderem ręcznym na kremową masę.

6. Ugotowany makaron polać kremowym sosem i posypać startym serem – dobrze wymieszać.

7. Następnie rozłóż 1/2 makaronu i sosu do naczynia do pieczenia i rozłóż mieszankę mielonego mięsa – powtórz proces jeszcze raz i posyp startym parmezanem na wierzchu, im więcej sera, tym lepiej.

8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180°C.

9. Po upieczeniu podawaj z miłością i wspaniałym smakiem.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału