Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym na pożywny posiłek. Sprawdź przepis na zapiekankę z ziemniaków na obiad

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Getty Images/margouillatphotos/zdjęcie ilustracyjne


Zapiekanka ziemniaczana z mielonym mięsem to sycące danie obiadowe. Dzięki połączeniu ziemniaków i mielonej wieprzowiny może zaspokoić głód na długo. Świetnie smakuje przygotowana z plastrami ziemniaków lub z zapieczonym purée ziemniaczanym. Zobacz, jak upiec zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Liczba porcji: dla 6-8 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym ok. 30 minut pieczenia.

Składniki:

  • 8–10 ziemniaków,
  • 200 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 g tymianku,
  • opcjonalnie: 150 g pieczarek.

Sos do zapiekanki ziemniaczanej:

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 szklanka śmietanki,
  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego, np.: typu cheddar,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Sprawdź także: Chipsy z ziemniaków na ekspresową przekąskę. Przepis na hit z TikToka. Potrzebne są trzy składniki

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy obrać, włożyć do garnka i ugotować do miękkości z łyżeczką soli. Zajmie to około 15-20 minut.
  2. Następnie ziemniaki trzeba odcedzić i odstawić do wystudzenia.
  3. W trakcie gotowania ziemniaków należy rozgrzać na patelni masło i obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę z mięsem mielonym i tymiankiem.
  4. Według gustu można dodać pokrojone w plastry pieczarki. Cebula ma mieć złoty kolor, a mięso powinno być jasnobrązowe.
  5. W kwadratowym lub okrągłym naczyniu żaroodpornym należy układać plastry wystudzonych ziemniaków.
  6. Na przemian należy rozdzielać je warstwą cebuli z mięsem i pieczarkami oraz startego żółtego sera.
  7. Ostatnią warstwą zapiekanki ziemniaczanej ma być starty żółty ser.
  8. W misce należy wymieszać mleko z jajkami, papryką, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem. Masę śmietanowo-jajeczną rozprowadzić równomiernie w żaroodpornej formie.
  9. Zapiekankę ziemniaczaną należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  10. Po upieczeniu można posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
quiz Quiz. Sprawdź, czy jesteś znawcą polskiej kuchni. Prawda czy fałsz?

Sprawdź także: Przepis na zupę ziemniaczaną

Zapiekanka ziemniaczana w stylu zero waste

Warto pamiętać, iż domowa zapiekanka ziemniaczana to doskonałe danie pozwalające wykorzystać resztki wędlin, serów lub wcześniej ugotowane ziemniaki, które pozostały z obiadu. Dzięki temu powstanie szybka zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Miłośnicy drobiu mogą także zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i szpinakiem. o ile w lodówce została wam porcja ugotowanych lub podsmażonych warzyw i grzybów, to zachęcamy do ich dodania. Szczególnie polecamy:

  • brokuły,
  • bakłażany,
  • kalafiory,
  • paprykę,
  • boczniaki.

Czym zalać zapiekankę ziemniaczaną?

Zapiekanka ziemniaczana może być przygotowana na wiele sposobów. Aby obniżyć kaloryczność dania, zachęcamy do zamiany śmietanki na mleko. Do zapiekanki ziemniaczanej można też zrobić sos beszamelowy, który podobnie, jak w lasagne, doda potrawie charakterystycznego smaku.

Czytaj także: Przepis na babkę ziemniaczaną

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału