Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jest pyszna, ale i pięknie wygląda

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mięso mielone z przyprawami- Pyszności


Prosta zapiekanka ziemniaczana z młodych ziemniaków, mięsa i sera to przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Zobacz, jak ją zrobić.

Uwielbiam zapiekanki pod różnymi postaciami. Można w nich wykorzystać wszystko to, co zalega nam w lodówce lub stworzyć prostą kompozycję z łatwo dostępnych składników. Ta warstwowa zapiekanka z młodymi ziemniakami w roli głównej nie tylko dobrze smakuje, ale również elegancko prezentuje się na stole. Proste połączenie z mielonym indykiem, przyprawami i ciągnącym się serem mozzarella sprawia, iż moi bliscy nigdy nie odmawiają porcji tej pyszności.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i serem

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1/3 szklanki bułki tartej,
  • 1.5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1.5 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1.5 łyżeczki soli,

Reszta składników

  • 3 średnie młode ziemniaki – ugotowane,
  • 150 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone z indyka przekładam do miski i łączę z bułką tartą, słodką papryką, suszonym czosnkiem, rozmarynem, kminem oraz solą. Dokładnie wyrabiam, aby składniki dobrze się połączyły. Zamiast mielonego indyka możesz sięgnąć również po kurczaka lub postawić na mięso z łopatki albo wieprzowo-wołowe.

    Mięso mielone z przyprawami- Pyszności

  2. Ziemniaki gotuję w mundurkach. Odcedzam i kroję w dość grube plasterki.
  3. Naczynia żaroodporne polewam olejem roślinnym. Dzięki temu składniki naszej zapiekanki nie będą przywierały do dna i nakładanie będzie bardzo proste.
  4. Z mięsnej masy formuję małe kulki i rozpłaszczam je na plasterkach ziemniaków.

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności

  5. Tak przygotowane ziemniaki układam ciasno w naczyniu, tworząc pyszną zapiekankę.

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności

  6. Na koniec posypuję całość startym serem mozzarella. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i zapiekam przez 30 minut.
  7. Gotową zapiekankę serwuję od razu po wyjęciu z pieca, kiedy roztopiony ser apetycznie się ciągnie. Dekoruję posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem i podaję moim bliskim.
    Smacznego!

    Zapiekanka ziemniaczana z mięsem- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału