Już od jakiegoś czasu mam zawsze w lodówce paczuszkę tortellini na wypadek awaryjnego obiadu czy kolacji. Robiłam tortellini w sosie, robiłam w rożnych kombinacjach sałatkowych, a dziś chce Wam zaproponować tortellini zapieczone.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe zapiekanki.
Sos warzywny, w którym zapiekłam tortellini to połączenie pomidorów, cukinii i marchewki oraz pieczarek. Sos jest fajny, lekki, szybki i prosty do przygotowania. Do zapiekanki możesz użyć innej kombinacji warzyw. Możesz dodać paprykę, bakłażana, brokuły czy kalafiora. jeżeli użyjesz tortellini serowego ze szpinakiem to zapiekankę możesz wzbogacić np. o dodatek boczku.
Zapiekanka z warzywami i tortellini
Więcej przepisów z tortellini
- Sałatka z tortellini z jajkiem
- Kremowa zupa z tortellini ze szpinakiem
- Tortellini w sosie śmietanowo-serowym z szynką
- Kolorowa sałatka warzywna z tortellini
Zapiekanka z warzywami i tortellini
Nadziewane pierożki tortellini pieczone na soczystym sosie warzywnym z chrupiącą skorupką serową. To uczta dla całej rodziny.
Zapiekanka z warzywami i tortellini
Składniki (4 porcje):
- 600g tortellini,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- 1 cukinia,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g),
- 250g pieczarek,
- 150ml bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 75g startego żółtego sera
Zapiekanka z warzywami i tortellini - składniki
Przygotowanie:
Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedzamy.
* Można użyć dowolnego rodzaju tortellini. Używając tortellini serowego ze szpinakiem sprawimy, iż nasz obiad będzie wegetariański.
** Polecam Wam tortellini z lodówek. Ja od jakiegoś czasu kupuje tylko takie. Krótko się gotuje, jest smaczniejsze i nie rozpada się podczas gotowania. Kupuję najczęściej w Lidlu.
Zapiekanka z warzywami i tortellini - przygotowanie
Cukinie kroimy na pół, a następnie na półplasterki. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie półplasterki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w plasterki.
Zapiekanka z warzywami i tortellini - przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty aż się zeszkli. Wówczas dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund. Kolejno dodajemy pieczarki i marchewkę. Smażymy je razem przez kilka minut tzn. do momentu aż cała woda z pieczarek wyparuje. Wówczas dodajemy cukinie oraz pomidory w puszce. Całość zalewamy bulionem, dodajemy słodką paprykę, zioła prowansalskie, dużą szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmujemy pokrywkę i smażymy jeszcze 2-5 minut tzn. do momentu aż cukinia i marchew będą miękkie. Sos doprawiamy do smaku. Sos jest gotowy.
Zapiekanka z warzywami i tortellini - przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni, góra-dół. Duże naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Na dno wylewamy przygotowany sos. Następnie układamy tortellini. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut. Smacznego!
Zapiekanka z warzywami i tortellini