Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.
Serowa i pikantna zapiekanka z brukselki jest łatwa do przygotowania i idealna na rodzinne obiady lub świąteczne posiłki! Delikatne, chrupiące brukselki łączy się z orzeszkami piniowymi, boczkiem i serem i piecze do miękkości i złocistego koloru. Ta przystawka łączy się z różnymi daniami głównymi i z pewnością będzie hitem!
Planujesz podać to na Święto Dziękczynienia? Dopełnij swój świąteczny posiłek zapiekanką z fasolki szparagowej, farszem z chleba kukurydzianego i najlepszą zapiekanką ze słodkich ziemniaków.
Przepis na zapiekankę z brukselki
Jeśli myślisz, iż nie lubisz brukselki, pomyśl jeszcze raz! Zaraz zmienię Twoje zdanie dzięki tej nieodpartej kremowej, serowej zapiekance z brukselki! Bo bądźmy szczerzy, wszystko jest lepsze, gdy jest boczek i ser. To warzywo typu superfood jest najpierw smażone na tłuszczu z bekonu, aż stanie się aromatyczne i delikatne. Następnie niesamowicie soczysty sos ze śmietaną, parmezanem, skórką cytryny, chrupiącym bekonem, prażonymi orzeszkami piniowymi, mielonym pieprzem i solą gotuje się na wolnym ogniu, aż będzie bogaty i gęsty. Na koniec wszystko posypujemy mozzarellą i pieczemy, aż ciasto zacznie bulgotać i będzie złociste.
Kiedy planujesz swoje świąteczne menu, ta smaczna zapiekanka z brukselki będzie wspaniałym dodatkiem do smarowania! Podawaj z innymi ulubionymi potrawami, takimi jak pudding kukurydziany, puree ziemniaczane i nie zapomnij o cieście dyniowym! Ciesz się świętami, ale pamiętaj, aby dodać to niesamowite danie do obiadów w dni powszednie, ponieważ dobrze komponuje się z różnymi daniami głównymi z mięsa i drobiu. Z pewnością zachwyci całą rodzinę przy stole. Pokochasz to!
Potrzebne składniki
Jeśli szukasz ciepłej i przytulnej przystawki, która będzie smakować całej rodzinie, to właśnie ją znalazłeś. choćby jeżeli myślisz, iż nie lubisz brukselki, warto dać temu przepisowi szansę. Dodatkowym plusem jest to, iż składa się z zaledwie kilku prostych składników. Uwaga: dokładne wymiary znajdują się w karcie przepisu na końcu wpisu.
- Orzechy sosnowe: Dodaj cudowną chrupkość! jeżeli nie jesteś fanem orzechów, możesz je pominąć.
- Brukselki: Odetnij końce i usuń wszelkie zewnętrzne liście, które są połamane lub uszkodzone. Każdą kiełkę przekrój wzdłuż na pół, aby gotowała się równomiernie.
- Boczek: Użyj 6 plasterków dobrego, grubo pokrojonego boczku.
- Ciężki krem: Pół na pół się sprawdzi, ale dla super bogatego, kremowego sosu polecam ciężką śmietanę do ubijania.
- Parmezan: Aby uzyskać najlepszy smak, spróbuj zetrzeć własne!
- Skórki z cytryny: Rozjaśnia potrawę.
- Zmielony czarny pieprz: Nie zapewni to żadnego ciepła, ale idealną ilość pikantnego smaku.
- Ser Mozzarella: Aby mozzarella była wyjątkowo aromatyczna i gładko się topiła, pomiń wstępnie rozdrobnione torebki sera i zamiast tego zetrzyj własny.
- Sól: Dodaj do smaku, aby połączyć wszystkie pyszne smaki zapiekanki z brukselką.
Wskazówka dotycząca przepisu
Kupując świeże brukselki, szukaj ciasno upakowanych kiełków z niewielką ilością luźnych liści. Wybierz ciemnozielone kiełki, które są twarde. Unikaj tych, które są żółte, pomarszczone, papkowate lub mają czarne plamy. Mniejsze kiełki są zwykle słodsze i najlepiej nadają się do krótszego czasu gotowania.
Jak zrobić zapiekankę z brukselki
Te tandetne brukselki wymagają tylko kilku prostych kroków i voila, przyjemna dla tłumów przystawka jest gotowa do spożycia! Pokochasz wszystkie jego wspaniałe smaki i tekstury!
- Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i spryskaj 2-3-litrowe naczynie do pieczenia sprayem do patelni.
- Prażymy orzeszki piniowe: Dodaj orzeszki piniowe do dużej patelni i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj orzeszki piniowe co około 30 sekund, aby zapobiec ich spaleniu. Gdy lekko się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdejmij je z patelni i ostudź.
- Ugotuj bekon: Dodaj boczek na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy do małej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym do odsączenia. Odrzuć wszystko oprócz 2 łyżek tłuszczu z bekonu.
- Smażyć brukselkę: Dodaj brukselkę do tłuszczu z boczku na patelni i smaż przez około 10 minut, aż się zarumienią i będą miękkie.
- Zrób sos: Zmniejsz ogień do średniego i wymieszaj śmietanę, parmezan, skórkę z cytryny, chrupiący bekon, prażone orzeszki piniowe, mielony pieprz i sól do smaku. Gotować 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Upiec: Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia i posypać mozzarellą. Piec 10-15 minut, aż ser zacznie bulgotać, a ser się zarumieni.
Wskazówki i odmiany
Oto kilka prostych wskazówek i sposobów na stworzenie własnego przepisu na zapiekankę z brukselki! To ulubiona przystawka całej rodziny i wiem, iż Twoja rodzina też ją pokocha!
- Przepis na jedną patelnię: jeżeli chcesz mieć mniej potraw, użyj patelni nadającej się do piekarnika! Posyp serem i piecz zgodnie z instrukcją.
- Dodaj więcej cytryny: Cytryna w tym daniu dodaje przyjemnej jasności w porównaniu z ciężkością bekonu, śmietany i sera. jeżeli naprawdę lubisz cytrynę, polecam zwiększyć jej ilość do 2 łyżeczek.
- Inna opcja sera: Zamiast parmezanu i mozzarelli możesz zastąpić inne aromatyczne, topiące się sery, takie jak ostry biały cheddar lub gruyere.
- Zrób to wegetariańskie: jeżeli chcesz, aby to danie było wegetariańskie, po prostu pomiń bekon i użyj 2 łyżek oliwy z oliwek do podsmażenia brukselki zamiast tłuszczu z bekonu.
Przechowywanie resztek zapiekanki z brukselki
- W lodówce: Pozostałą część przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3-4 dni.
- Aby podgrzać: Podgrzej ponownie w piekarniku nagrzanym na 350 stopni Fahrenheita przez 15-20 minut, aż się rozgrzeje.
- Zrób to naprzód! Postępuj zgodnie z instrukcjami, aż przeniesiesz go do naczynia do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia, przykryć folią spożywczą lub folią i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Gdy wszystko będzie gotowe do ugotowania, zdejmij pokrywkę i piecz bez sera przez 15-20 minut, aż się zarumieni. Posyp mozzarellą i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ser zacznie bulgotać, a ser się zarumieni.
Więcej przepisów świątecznych
Chcesz dodać coś do swoich zwykłych wakacyjnych ulubionych? Oto niektóre z naszych ulubionych przepisów na Święto Dziękczynienia, które zawsze wygrywają! Podobnie jak ta zapiekanka z brukselki, są pocieszające i pełne smaku!
Przypnij to teraz, aby znaleźć później
Przypiąć
-
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni Fahrenheita i spryskaj 2-3-litrowe naczynie do pieczenia sprayem do patelni.
-
Dodaj orzeszki piniowe do dużej patelni i podgrzej na średnim ogniu. Mieszaj orzeszki piniowe co około 30 sekund, aby zapobiec ich spaleniu. Gdy lekko się przyrumienią i zaczną pachnieć, zdejmij je z patelni i ostudź.
-
Dodaj boczek na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Wyjmujemy do małej miski wyłożonej ręcznikiem papierowym do odsączenia. Odrzuć wszystko oprócz 2 łyżek tłuszczu z bekonu.
-
Dodaj brukselkę do tłuszczu z boczku na patelni i smaż przez około 10 minut, aż się zarumienią i będą miękkie.
-
Zmniejsz ogień do średniego i wymieszaj śmietanę, parmezan, skórkę z cytryny, chrupiący bekon, prażone orzeszki piniowe, mielony pieprz i sól do smaku. Gotować 5-10 minut, aż sos zgęstnieje.
-
Przełożyć do przygotowanej formy do pieczenia i posypać mozzarellą. Piec 10-15 minut, aż ser zacznie bulgotać, a ser się zarumieni.
Porcja: 1porcjaKalorie: 557kcalWęglowodany: 11GBiałko: 20GTłuszcz: 50GTłuszcz nasycony: 24GTłuszcz wielonienasycony: 6GJednonienasycone kwasy tłuszczowe: 16GTłuszcze trans: 0,05GCholesterol: 117mgSód: 658mgPotas: 499mgBłonnik: 3GCukier: 4GWitamina A: 1718j.mWitamina C: 65mgWapń: 367mgŻelazo: 2mg
Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.
Źródło