Zapiekanka pasterska – przepis dla wegan i wegetarian
Czas przygotowania: około 1,5 godziny,
liczba porcji: 2-4,
stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 biała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 duże ziemniaki (lub 8 mniejszych),
- 2 łyżki margaryny wegańskiej,
- 1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy,
- 1 szklanka startych pieczonych buraków (około 2 średnich sztuk),
- 4-5 pieczarek,
- 5-6 suszonych pomidorów,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżeczka preparatu dymu wędzarniczego w proszku lub 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- oliwa extra vergine,
- sól i pieprz.
Jak zrobić roślinną zapiekankę pasterską?
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone w plastry pieczarki. Gdy zmiękną i lekko się przyrumienią, dorzucić soczewicę, starte na grubych oczkach pieczone buraki, drobno posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i przyprawy. Wymieszać i smażyć około 5 minut. Następnie doprawić solą i pieprzem.
- Ziemniaki ugotować i utłuc wraz z 2 łyżkami margaryny na purée. Doprawić do smaku solą.
- Do żaroodpornego naczynia przełożyć soczewicę z burakami i równomiernie rozprowadzić.
- Na soczewicy rozprowadzić purée. Na wierzchu w kilku miejscach położyć niewielkie kawałki margaryny.
- Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec, aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni, czyli przez około 40 minut. Odczekać 15-20 minut, żeby przestygła. Podawać z prostą sałatą na bazie zielonych liści z winegretem.
Czytaj także:
Tradycyjny dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian
Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Pikanterii dodaje zestaw starannie wybranych przypraw, w tym imbiru,…
Kim jest Magdalena Gembacka?
Część osób lubiących kuchnię roślinną może znać Magdalenę Gembacką jako autorkę popularnego bloga Am mniam. Blogerka ma na koncie już dwie książki kulinarne: „Kolorowa kuchnia roślinna” i „Więcej warzyw na talerzu”. Na co dzień interesuje się jedzeniem jako czynnikiem mogącym polepszać stan zdrowia człowieka.
Zobacz także: Deser jaglany na walentynki. Ten przepis podbije podniebienie łasuchów. najważniejsze są mrożone maliny
Wegańskie przepisy z „Roślinnej uczty smaków”
Książka podzielona została na rozdziały, które przypominają menu restauracji. Magdalena Gembacka opracowała przepisy z podziałem na przystawki, zupy, dania główne i desery. Dodała także receptury przekąsek oraz przepisy podstawowe. Ponadto objaśnia nazwy i pochodzenie składników, które dla osoby stykającej się po raz pierwszy z wegańską kuchnią mogą brzmieć egzotycznie. Wśród nich jest aquafaba, papryka gochugaru czy nieaktywne płatki drożdżowe.
Wśród przepisów na wegańskie potrawy autorka podaje, jak zrobić:
- ryż z kalafiora,
- wytrawną granolę,
- tofurnik morelowy.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Marginesy.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: