Zapiekanka kukurydziana z 5 składnikami | Krytyk przepisów

oen.pl 10 miesięcy temu

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, dzięki którym możemy udostępniać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę ujawniania informacji.

5 Składnik Zapiekanka kukurydziana jest w piekarniku przez mniej niż pięć minut. To idealna przystawka na święta, niemal bez wysiłku!

Ta niezwykle prosta przystawka doskonale komponuje się z niemal każdym daniem. Wypróbuj z najlepszym chili w historii, tym prostym stekiem z doskonałej frytkownicy lub na świąteczny obiad z indykiem pieczonym w piekarniku.

Przepis na 5-składnikową zapiekankę kukurydzianą

Ta niezwykle łatwa, niezawodna i wygodna przystawka pasuje do każdego posiłku, od dania na dzień powszedni po specjalne święto. To z pewnością stanie się tradycją. Kukurydza świetnie sprawdza się jako dodatek do dania głównego, ponieważ pasuje do wszystkiego i ten przepis nie jest wyjątkiem. Kremowa kukurydza nadaje słodki smak, a mieszanka chleba kukurydzianego zapewnia idealną konsystencję.

Ta przystawka jest tak łatwa, iż ​​zapamiętasz przepis i podzielisz się nim ze wszystkimi, którzy go spróbują! Podawaj z okazji Święta Dziękczynienia lub Świąt Bożego Narodzenia. Albo zrób tak jak ja i korzystaj z niego przez cały rok! jeżeli przepis wymaga mniej niż 5 składników i mniej niż 5 minut na przygotowanie, możesz być pewien, iż wykorzystam go tak często, jak to możliwe!

Składniki na zapiekankę z pieczonej kukurydzy

Ponieważ ta zapiekanka ma tylko 5 składników, ta lista jest krótka i słodka! Ale nie dajcie się zwieść. Jest pełen pysznego smaku! Sprawdź kartę przepisu na dole postu, aby zapoznać się ze wszystkimi dokładnymi pomiarami.

  • Mieszanka na muffiny kukurydziane: To najważniejszy składnik Twojej zapiekanki. Nie zostawiaj tego!
  • Kukurydza z całymi ziarnami: Pamiętaj, aby opróżnić puszkę kukurydzy z pełnymi ziarnami.
  • Krem z kukurydzy: Ty nie chcę osuszyć tę kukurydzę.
  • Kwaśna śmietana: Dodaje kremowej konsystencji i łączy wszystko w całość.
  • Masło: W tym przepisie używam niesolonego masła.

Co się stanie, jeżeli moja zapiekanka jest sucha?

Jeśli stwierdzisz, iż ma problemy ze związaniem się lub jest dla Ciebie zbyt kruche, dodaj 2 duże jajka, aby wszystko się połączyło.

Jak zrobić 5-składnikową zapiekankę kukurydzianą

Dzięki kremowej konsystencji w środku i doskonałej złotej skórce na zewnątrz, jest to najlepsza szybka zapiekanka na każdą okazję!

  1. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Spryskaj blachę do pieczenia o wymiarach 8 × 8 cali nieprzywierającym sprayem do gotowania.
  2. Łączyć: Do dużej miski dodaj mieszankę muffinów kukurydzianych, kukurydzę, krem ​​kukurydziany, kwaśną śmietanę i roztopione masło. Mieszaj razem aż do połączenia. Wlać do przygotowanej patelni.
  3. Piecz i podawaj: Piec bez przykrycia przez 45-55 minut lub do momentu lekkiego zarumienienia. Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem!

Czy mogę podwoić tę zapiekankę kukurydzianą?

Tak! Możesz podwoić ten przepis, jeżeli podajesz obiad dużemu tłumowi. Podwoić składniki i umieścić je na patelni 9×13. Gotuj w temperaturze 350 stopni Fahrenheita przez 55-65 minut. W razie potrzeby dodaj dodatkowy czas, aż wierzch będzie złotobrązowy.

Wariacje na zapiekankę kukurydzianą

Oto kilka sposobów na zmianę tej 5-składnikowej zapiekanki kukurydzianej!

  • Dodaj trochę ciepła: Aby dodać odrobinę pikanterii, dodaj 4-uncjowy słoik posiekanego chili i 2 łyżeczki kminku.
  • Zrób z tego zapiekankę kukurydzianą z papryczkami Jalapeno: Dodaj ser cheddar, pokrojone papryczki jalapeño i małe kropki serka śmietankowego, aby uzyskać wersję z papryczkami jalapeño.
  • Bekon i BBQ: Połącz posiekany bekon i ser cheddar i podawaj z niewielką ilością sosu BBQ, aby uzyskać wersję BBQ.
  • Zrób to Tex-Mex: Zmień to w obiad w stylu Tex-Mex, posypując mięsem taco, serem cheddar, pomidorami, sałatą i kwaśną śmietaną, aby uzyskać wersję zapiekanki taco.
  • Zrób to z kukurydzy ulicznej: Posyp serem cotija, pieprzem cayenne i dodatkową kwaśną śmietaną, aby uzyskać meksykańską wersję z kukurydzą uliczną.
  • Dodaj trochę sera: Dodaj 1 szklankę dowolnego ulubionego tartego sera.

Przechowywanie resztek

Resztki tej zapiekanki możesz z łatwością przechowywać (jeśli masz szczęście)! Oto, jak sprawić, by przetrwały kilka dni:

  • W lodówce: Wytrzyma tydzień w hermetycznym pojemniku w lodówce. Można go podgrzać w kuchence mikrofalowej.
  • Czy mogę Zamrozić resztki? Nie polecam zamrażania tej pięcioskładnikowej zapiekanki kukurydzianej.
  • Zrób to wcześniej: Jest tak łatwe do wykonania, iż ​​polecam przygotować je tuż przed gotowaniem, ale można je przygotować wcześniej. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w naczyniu żaroodpornym i przechowujemy w lodówce. Przed pieczeniem pozwól naczyniu osiągnąć temperaturę pokojową. jeżeli jednak musisz przygotować danie na noc przed i przed gotowaniem, doprowadź naczynie do temperatury pokojowej.

Więcej pysznych przepisów na kukurydzę

Przypnij to teraz, aby znaleźć później

Przypiąć

  • Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Spryskaj blachę do pieczenia o wymiarach 8 × 8 cali nieprzywierającym sprayem do gotowania.

  • Do dużej miski dodaj mieszankę muffinów kukurydzianych, kukurydzę, śmietankę kukurydzianą, kwaśną śmietanę i roztopione masło. Mieszaj razem aż do połączenia.

  • Wlać do przygotowanej patelni.

  • Piec bez przykrycia przez 45–55 minut lub do momentu, aż lekko się zarumieni.

  • Podawaj na ciepło i ciesz się smakiem!

Zaktualizowano 13 listopada 2023 r
Oryginalnie opublikowano 13 września 2017 r

Kalorie: 133kcalWęglowodany: 17GBiałko: 3GTłuszcz: 7GTłuszcz nasycony: 3GCholesterol: 15mgSód: 261mgPotas: 173mgBłonnik: 1GCukier: 3GWitamina A: 220j.mWitamina C: 3.6mgWapń: 33mgŻelazo: 0,4mg

Informacje o wartości odżywczej są obliczane automatycznie, dlatego należy je traktować jedynie w przybliżeniu.


Źródło

Idź do oryginalnego materiału