Nowy pyszny pomysł na śniadanie na ciepło. Pamiętajcie, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Chcę Wam dziś zaproponować zapiekankę jajeczną, którą przygotujecie w kilka minut, bez brudzenia dodatkowych garnków. Wszystko robimy w jednym naczyniu żaroodpornym. Do środka możecie dać ulubione składniki. Mogą to być pomidorki i papryka zamiast lub obok cukinii. Może być kurczak albo posiekana kiełbaska czy boczek. Zapiekanka smakuje najlepiej na ciepło, od razu po upieczeniu. Podałam ją z pieczywem i dodatkową porcją warzyw. Polecam!

Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim
Więcej pomysłów na śniadania
- Tortilla składana z boczkiem i awokado
- Placki z serka wiejskiego
- Omlet z pieczarkami, szpinakiem i camembertem
- Placek ze skyrem

Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim
Do środka tej zapiekanki możesz dodać ulubione składniki. Jest sycąca i pyszna. Podaje ze świeżym pieczywem.
Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim
Składniki (2-4 porcje):
- 4 jajka,
- 200g serka wiejskiego,
- 1 średnia cukinia,
- 150g pieczarek,
- 4 suszone pomidory,
- 75g szynki,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 75g tartej mozzarelli,
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na patelni na odrobinie masła aż cała woda z nich wyparuje. Cukinię kroimy w małą kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na mniejsze części.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do naczynia wbijamy jajka i dodajemy serek wiejski oraz przyprawy. Mieszamy widelcem do połączenia składników. Następnie dodajemy cukinie, pieczarki, szynkę i suszone pomidory. Mieszamy do połączenia. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Pieczemy około 45 minut. Ja po około 35 minutach zapiekankę przykryłam, żeby nie spiekła się za bardzo z wierzchu. Smacznego!

Zapiekanka jajeczna z serkiem wiejskim