Zapiekane gnocchi z mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym to prosty przepis na pyszny obiad we włoskim stylu. Zobacz, jak go zrobić.
Gnocchi nieco przypominają doskonale znane nam kopytka. Są jednak mniejsze i mają charakterystyczny kształt muszelki z rowkiem na środku. Można je smażyć, gotować lub zapiekać, tak jak zrobiłam to w dzisiejszym przepisie. Proste składniki z pomidorami i mozzarella na czele sprawiły, iż ta zapiekanka zniknęła błyskawicznie z talerzy. Włoski obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a śmiało można powiedzieć, iż takim daniem nie powstydziłaby się choćby dobra restauracja. Ta zapiekanka sprawdzi się również na imprezach i domówkach, gdy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego i pysznego. Przygotowanie jest proste i szybkie, a zapiekanka robi się praktycznie sama. Idealna na zabiegane dni, szybkie obiady i niespodziewanych gości.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Zapiekane gnocchi z pomidorkami
Składniki:
- 400 g gnocchi,
- 350 g pomidorów krojonych z puszki,
- 200 g sera mozzarella,
- 100 g mini mozzarelli w kulkach,
- 50 g parmezanu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- listki świeżej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Gnocchi gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to 2-4 minuty i kluseczki są już gotowe. jeżeli nie znajdziesz gotowych kluseczek, możesz sięgnąć opcjonalnie po kopytka.
Gnocchi- Pyszności
- Ugotowane gnocchi przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam pomidorami krojonymi z puszki. Przyprawiam solą oraz pieprzem i dodaję kilka listków świeżej bazylii i mieszam.
Zapiekane gnocchi- Pyszności
- Całość posypuję startym serem mozzarella. Układam również kuleczki mozzarelli w całości.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.
Zapiekane gnocchi- Pyszności
- Gotową zapiekankę dzielę na porcje i przekładam na talerz. Posypuję startym parmezanem i dorzucam listek świeżej bazylii dla dekoracji. Serwuję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Idealny obiad we włoskim stylu jest już gotowy.
Smacznego!Zapiekane gnocchi- Pyszności