Zapiekane gnocchi w sosie pomidorowym z mozzarellą. Obiad we włoskim stylu

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Gnocchi- Pyszności


Zapiekane gnocchi z mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym to prosty przepis na pyszny obiad we włoskim stylu. Zobacz, jak go zrobić.

Gnocchi nieco przypominają doskonale znane nam kopytka. Są jednak mniejsze i mają charakterystyczny kształt muszelki z rowkiem na środku. Można je smażyć, gotować lub zapiekać, tak jak zrobiłam to w dzisiejszym przepisie. Proste składniki z pomidorami i mozzarella na czele sprawiły, iż ta zapiekanka zniknęła błyskawicznie z talerzy. Włoski obiad przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a śmiało można powiedzieć, iż takim daniem nie powstydziłaby się choćby dobra restauracja. Ta zapiekanka sprawdzi się również na imprezach i domówkach, gdy chcesz podać swoim gościom coś ciepłego i pysznego. Przygotowanie jest proste i szybkie, a zapiekanka robi się praktycznie sama. Idealna na zabiegane dni, szybkie obiady i niespodziewanych gości.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Zapiekane gnocchi z pomidorkami

Składniki:

  • 400 g gnocchi,
  • 350 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 100 g mini mozzarelli w kulkach,
  • 50 g parmezanu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • listki świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Gnocchi gotuję w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Zwykle jest to 2-4 minuty i kluseczki są już gotowe. jeżeli nie znajdziesz gotowych kluseczek, możesz sięgnąć opcjonalnie po kopytka.

    Gnocchi- Pyszności

  2. Ugotowane gnocchi przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam pomidorami krojonymi z puszki. Przyprawiam solą oraz pieprzem i dodaję kilka listków świeżej bazylii i mieszam.

    Zapiekane gnocchi- Pyszności

  3. Całość posypuję startym serem mozzarella. Układam również kuleczki mozzarelli w całości.
  4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piekę przez 20 minut.

    Zapiekane gnocchi- Pyszności

  5. Gotową zapiekankę dzielę na porcje i przekładam na talerz. Posypuję startym parmezanem i dorzucam listek świeżej bazylii dla dekoracji. Serwuję na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Idealny obiad we włoskim stylu jest już gotowy.
    Smacznego!

    Zapiekane gnocchi- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału