Zanim znowu wyrzucisz dobry chleb, sprawdź te przepisy. Wyczarujesz dwie obłędne przekąski

g.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Iuliia Antonova / iStock


Gdzie wyrzucić chleb i kiedy jest odpowiedni moment? Sprawdź z nami zasady utylizacji pieczywa i pomysły na wykorzystanie nadwyżki suchego chleba. Z kilku kromek możesz wyczarować pyszne dodatki, a choćby główne danie.
Chleb to podstawowy składnik tradycyjnego, polskiego śniadania. Kanapka z ulubionym pieczywem uratuje każdy poranek. Z tego artykułu dowiesz się kiedy chleb nie nadaje się już do spożycia, gdzie go wyrzucić i jak wyczarować prawdziwą ucztę z kilku suchych kromek.


REKLAMA


Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów


Gdzie wyrzucać chleb i kiedy należy to zrobić?
Stan pieczywa zależy od sposobu przechowywania. Chleb lub bułki trzymane w plastikowym worku szybciej pleśnieją, najlepsze rozwiązanie to bawełniana ściereczka plus koszyk z naturalnych materiałów. Po czym poznać, iż bochenek nie nadaje się już do przygotowania kanapek lub innych przysmaków?


Twarda skórka to znak, iż pieczywo zaczyna czerstwieć.
Suche, kruszące się wnętrze oznacza, iż chleb właśnie stracił swoją świeżość i walory smakowe.
Rozejrzyjmy się za pleśnią. choćby mała plamka to znak, iż musimy wyrzucić cały bochenek.


Segregacja śmieci - pieczywo. Jaki kolor pojemnika?
Gdzie wyrzucić chleb, który nie nadaje się już do spożycia? Pieczywo - podobnie jak ciastka czy drożdżówki - wrzucamy do bioodpadów (kosz brązowy). Wcześniej należy usunąć worek. Wszelkie plastikowe opakowania po pieczywie powinny trafić do kosza w kolorze żółtym, który jest przeznaczony do tworzyw sztucznych, w tym plastiku i metalu.


Gdzie wyrzucać pieczywo i jak wykorzystać czerstwe kromki?
Najlepszym rozwiązaniem są przemyślane zakupy dopasowane do rzeczywistych potrzeb domowników. jeżeli jednak zdarzy się nam nadwyżka chleba, możemy ją zamrozić: w zamrażarce chleb może być bezpiecznie przechowany choćby do trzech miesięcy.
Co jeszcze można zrobić z suchym, niespleśniałym chlebem, tak aby nie marnować jedzenia?


Grzanki do zupy: suche kromki wystarczy pokroić w kostki, dodatkowo dla uzyskania lepszego smaku można je podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Bułka tarta: ten popularny produkt wykorzystywany do produkcji panierki do mięsa można przygotować samodzielnie. Suche pieczywo wystarczy zetrzeć na tarce lub zmiksować przy pomocy blendera.
Tosty: suche bułki lub kromki chleba skropione oliwą to dokonała baza do smacznych tostów. Wystarczy dodać szynkę, ser żółty i ulubione warzywa.


Zamiast zastanawiać się, gdzie wyrzucić pieczywo, lepiej pomyśleć jak można je ponownie wykorzystać.
Gdzie wyrzucać stary chleb? Przepis na domową pizzę
Jak wyczarować coś z niczego? Brak gotówki lub późna pora sprzyjają kreatywności. Gdzie wyrzucić stary chleb? A może lepszym rozwiązaniem będzie domowa pizza? Aby ją zrobić, wystarczy:


Zamoczyć kromki chleba w roztrzepanym jajku.
Rozłożyć je rozmiękczone na folii.
Ułożyć na kromkach ulubione dodatki.
Posypać całość startym żółtym serem i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Gdzie wyrzucać suchy chleb? Pomysł na deser
Suchy chleb można wykorzystać choćby do przygotowania deseru. Poniżej znajdziesz przepis na tradycyjny przysmak, który przygotujesz z suchych kromek i jabłek.


Na początek należy umyć, obrać jabłka i zetrzeć je na tarce.
Starte jabłka przełożyć do małego rondelka, dodać miód i cukier wanilinowy.
Przesmażyć całość przesmażyć na małym ogniu.
Suchy chleb zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wystudzone jabłka wymieszać z chlebem, podzielić na porcje i udekorować bitą śmietaną z dodatkiem rodzynek.


Gdzie wyrzucać stary chleb? Zgodnie z filozofią zero waste, najlepiej na patelnię lub do garnka.
Idź do oryginalnego materiału