Zamienniki mleka w kuchni. Poznaj najpopularniejsze alternatywy dla tego napoju i ich adekwatności

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/geografika


Mleko wciąż uważane jest za potrzebny składnik w codziennej diecie. Jednak nie każdy chce lub może korzystać z niego podczas przygotowywania posiłków. Część osób cierpi np. na nietolerancję laktozy, inni są na diecie wegańskiej. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym zamiennikom mleka. Sprawdź, czym można zastąpić je w kuchni.

Dlaczego rezygnujemy z picia mleka?

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej twierdzi, iż na nietolerancję laktozy cierpi 1,5% niemowląt i dzieci oraz 20-25% osób dorosłych. W artykule „Czym zastąpić mleko w diecie przy nietolerancji laktozy?” autorzy skupili się na proponowaniu napojów roślinnych, potocznie nazywanych mlekiem. Eliminacja mleka z diety związana jest z brakiem laktazy – enzymu ułatwiającego trawienie nabiału.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć rodzaje napojów roślinnych - zamienników mleka

Zobacz galerię(12 zdjęć)

Weganie natomiast rezygnują z mleka zwierzęcego na rzecz napojów roślinnych z przyczyn etycznych, środowiskowych lub zdrowotnych. Często wskazują na okrucieństwo związane z hodowlą zwierząt. W tym artykule zebraliśmy najpopularniejsze napoje używane w kuchni i stosowane w diecie zamiast mleka.

Zobacz także: Czym zastąpić jajko w wypiekach?

Czym zastąpić mleko w diecie? Popularne zamienniki

Mleko sojowe

Napój produkowany z namoczonych i ugotowanych ziaren soi, które następnie są mielone i przeciśnięte przez gazę. Od wielu lat to najpopularniejszy napój roślinny dostępny w polskich sklepach. Ilość białka jest w nim taka sama jak w przypadku mleka zwierzęcego. W sklepach dostępne są napoje sojowe z dodatkiem soku i dodatkowo fortyfikowane, czyli dodawane są do nich witaminy i wapń. Na bazie mleka sojowego zrobisz każdą potrawę znaną z tradycyjnego menu np.: domową jaglankę.

Czytaj także: Ten egzotyczny izotonik nawadnia, odchudza i odmładza. Woda kokosowa pomoże Ci też zadbać o nerki i jelita. Sięgnij naturalną wodę kokosową

Mleko ryżowe

Napój na bazie ryżu jest delikatniejszy w smaku niż napój sojowy. Ma lekko szary kolor. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mleko sojowe. Najczęściej napój ryżowy używany jest do zup, sosów, koktajli oraz deserów. zwykle wzbogacony jest o:

  • witaminy z grupy B, A, D,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo.
Idź do oryginalnego materiału