Zamiast po niej deptać, zerwij i usmaż. Nie dość, iż jest pyszna, to jeszcze leczy

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pokrzywa Fot. Pexels


Większość z nas uważa na tę roślinę, by zapobiec poparzeniu, a następnie przykremu swędzeniu. Ma jednak wiele pozytywnych adekwatności i nie powinniśmy jej unikać. Zawiera wiele witamin i minerałów, a sposobów na jej przygotowanie jest ogrom. Ten jednak z pewnością zaskoczy każdego.

To najlepszy czas na zbieranie pokrzywy. Ma delikatne, jasnozielone liście, które są przepełnione witaminami. Można przyrządzić ją na wiele różnych sposobów. Najbardziej popularny jest jednak napar z liści pokrzywy. kilka osób słyszało o tym, iż można ją choćby usmażyć. To mało popularny, ale jakże interesujący sposób. Musicie go wypróbować jeszcze tego lata.

Pokrzywa w cieście naleśnikowym – przepis. Nie obawiaj się pieczenia w przełyku

Składniki:

  • młode liście pokrzywy,
  • olej,
  • cytryna,
  • zimna woda,
  • 1 jajko,
  • 90 g mąki,
  • 3 kostki lodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij jajko w misce, a następnie dodaj zimną wodę i wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie składniki.
  3. Do powstałego ciasta dodaj kostki lodu.
  4. Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż na niej zanurzone w cieście liście pokrzywy.
  5. Gdy osiągną złoty kolor z obu stron, połóż je na ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Posyp solą i skrop sokiem z cytryny dla smaku. Świetnie sprawdzą się też z sosem jogurtowym czy tzatziki.

Pokrzywa, Fot. Pexels

Czy pokrzywa jest zdrowa? Jakie ma adekwatności?

Pokrzywa to wyjątkowa roślina. Zdecydowanie nie powinniśmy jej unikać. Jest nie tylko bogatym źródłem witamin i minerałów, ale też jest niezwykle pomocna w leczeniu pierwszego i drugiego stadium przerostu gruczołu krokowego. Ma również wiele innych zastosowań. Działa m.in. na zmniejszenie objawów alergii, obniża poziomu cholesterolu, łagodzi ból, hamuje wypadanie włosów, obniża ciśnienie krwi, pozytywnie wpływa na proces leczenia ran oraz jest stosowana jako środek przeciwzapalny w chorobach reumatycznych.

Pokrzywa doskonale radzi sobie również z usuwaniem toksyn z organizmu. Warto więc co jakiś czas wypić napar z liści pokrzywy. Wystarczy, iż podczas spaceru zerwiemy kilka listków i zalejemy je wrzątkiem. jeżeli chcemy wzbogacić smak, możemy użyć na przykład miodu bądź cytryny.

Pokrzywa, Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału