Zamiast do sałatki, dodaj do mielonych. Poznaj zaskakujący patent na kotlety

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mięso mielone. Fot. Pexels


Kotlety mielone to tuż po kotletach schabowych jeden z najpopularniejszych obiadów, który pojawia się na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ te chrupkie, złociste i soczyste kotlety są obłędnie pyszne. Okazuje się jednak, iż jeden składnik, który zwykle trafia do sałatek, może jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Gwarantujemy, iż ten patent na kotlety mielone na zawsze zagości w twojej kuchni.

Usmażenie idealnych mielonych wcale nie jest takie łatwe, choć wielu wydaje się, iż należy do najprostszych czynności. Warto jednak próbować, ponieważ świetnie usmażone kotlety potrafią zaskoczyć nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Choć w wielu domach do podkręcenia smaku używa się różnych przypraw, to tego patentu na pewno nie znacie. Co więcej, na pewno nie spodziewacie się tego składnika na liście.

Kotlety mielone z majonezem – przepis. Ten składnik może zaskoczyć

Dodatek majonezu do mielonych z pewnością zaskoczy wiele osób. Wypróbowaliśmy już ten patent i musimy przyznać, iż zdecydowanie zmienia smak kotletów. Sprawia, iż są delikatniejsze, ale też bardziej soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • jajko,
  • majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sprawdź również: Dodaj do gotującego się bobu zamiast soli. Będzie o niebo smaczniejszy

Przepis na najlepsze mielone. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, bułkę tartą, łyżkę majonezu, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól oraz wybrane przyprawy.
  2. Mięso dokładnie mieszamy z innymi składnikami i wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kotlety mielone, a następnie rozgrzewamy olej na patelni.
  4. Kotlety smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Należy smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony. Wówczas będziemy mieć pewność, iż nie będą surowe, ale smaczne i soczyste.
  5. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się mizeria bądź surówka z tartej marchewki i pora.

Sprawdź również: Talerzyk na weselu kosztuje fortunę. Cena, jak z najgorszych koszmarów

Mięso mielone. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału