Zamiast do napojów wsadź do burgerów. Trik jurora MasterChefa sprawi, iż będą bardziej soczyste

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak zrobić idealne burgery? - Pyszności


Idealnie soczysty burger z grilla to punkt honoru samozwańczych grill masterów. W przydomowych ogródkach walczą o uznanie ich specjałów za najlepsze. Graham Elliot, znany kucharz i wielki entuzjasta grillowania podpowiada, jak przyrządzić idealne burgery z rusztu, by były soczyste i wilgotne. To łatwiejsze niż myślisz.

Graham Elliot to szef kuchni, restaurator i osobowość telewizyjna. Zasłynął też jako juror w amerykańskim „MasterChefie”. W rozmowie z portalem „FoxNews” podpowiedział, jak przygotować idealnie soczyste i wilgotne burgery na grillu. Wskazał na mało znany patent, który jak żaden inny zapewni burgerom soczystość i delikatność.

Przeczytaj również: Zamówiła burgera w McDonald’s i omal nie zwymiotowała. To nie miało prawa się wydarzyć

Soczysty burger według jurora z „MasterChef”. Wystarczy kostka lodu

Grillowanie mięsa nie należy do czynności wybitnie trudnych, ale warto zapamiętać kilka zasad, by mieć pewność, iż burgery wyjdą wilgotne i soczyste. Metodę grillowania burgerów, w której stosuje się kostki lodu, nazywa się „Ice Cube Burger”, a zapoczątkował ją kilka lat temu znany kucharz Graham Elliot. Jak wskazuje, burgery tracą swoje naturalne soki i wilgoć na grillu, ale dzięki zastosowaniu kostek lodu, pozostaną soczyste.

Kucharz zaleca, by do burgerów używać prostego mięsa oraz niewielkiej ilości przypraw. Jak komentuje, burger powinien mieć mięsny smak, dlatego wystarczy doprawić go solą i pieprzem. Ważne jest, żeby kostkę lodu ukryć dokładnie w środku burgera. jeżeli boimy się, iż mięso będzie przez to zimne lub mokre – nie ma powodów. Elliot zapewnia, iż lód rozpuszcza się na tyle szybko, iż nie wpłynie negatywnie na konsystencję mięsa.

„Zrób burgery, a następnie włóż w nie małą kostkę lodu, a kiedy je grillujesz, utrzymają wilgoć i nie wyschną” – powiedział Elliot portalowi „FoxNews”.

Jak zrobić idealne burgery? – Pyszności

Jak przyrządzić „Ice Cube Burger”?

Brzmi to dość prosto i, według Gourmet Grill Master (portal poświęcony grillowaniu), ta technika rzeczywiście pozwoli uzyskać soczyste burgery. Kostka lodu, topiąc się, nasyca mięso wilgocią. Jak się za to zabrać? Najpierw przygotuj burgery, a następnie połóż na środku każdego z nich małą kostkę lodu. Teraz uformuj mięso tak, by lód znalazł się wewnątrz burgera.

Kiedy zaczniesz grillować burgery, zauważysz, że lód bardzo gwałtownie roztopi się, tym samym sprawiając, iż mięso staje się bardziej soczyste. Jak dodaje Graham Elliot, kolejną istotną zasadą podczas przyrządzania burgerów, jest pozostawienie ich na chwilę w spokoju. Kiedy mięso będzie przyrządzone do odpowiedniego stopnia wysmażenia, odstaw je na kilka minut, by wchłonęło resztki soków i wilgoci.

Idź do oryginalnego materiału