Rolada na słodko to prawdziwy rarytas, który wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Ten smakołyk może teraz stać się dobrą alternatywą dla tradycyjnej babki wielkanocnej. Lekkość i puszystość tej rolady zachwycą każdego, przez co w mig zniknie z talerza. Może więc lepiej od razu zrobić dwie?
Zamiast babki, zrób roladę biszkoptową. Hit na wielkanocny stół
Rolada na święta to świetny wybór, który nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole. To rarytas, który w tegoroczną Wielkanoc zrobi prawdziwą furorę. To zdecydowanie prostszy i szybszy wypiek niż babka piaskowa, przez co poradzi sobie z nią niemal każdy. Dodatkowo można dowolnie modyfikować jej smak, poprzez zmianę poszczególnych składników. Tym samym można zrobić dwie różne rolady i zachwycić swoich gości.
To puszyste i miękkie ciasto biszkoptowe doskonale współgra z kremem mascarpone, przez co każdy kęs jest prawdziwą uczta dla podniebienia. W dodatku ta rolada posiada delikatny aromat cynamonowy, który doskonale dopełnia całość, dobrze komponując się ze słodyczą kremu.
Rolada doskonale nadaje się na wielkanocny stół, gdyż efektownie się prezentuje i ponadto jest łatwa w przygotowaniu. Tym samym obędzie się bez zbędnego stresu związanego z przedświątecznymi wypiekami.
Zobacz także: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Jak zrobić roladę na słodko? Postępuj według tego przepisu
Rolada to propozycja słodkości, która doskonale sprawdzi się na święta, jak i inne okazje. Smakowicie współgra z kawą czy też herbatą. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, dlatego jest pewniakiem na niejedną imprezę. Do jej zrobienia potrzebna jest lista dobrze odmierzonych produktów.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo (opcjonalnie):
- Dżem
- Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Robienie rolady zacznij od masy, aby zdążyła dobrze się schłodzić w lodówce. W tym celu ubij schłodzoną śmietankę, aż zacznie gęstnieć i stopniowo dodawaj do niej mascarpone i cukier. Cały czas miksuj na niskich obrotach. Kiedy krem będzie już zwarty i gładki, wsadź go do lodówki.
Przejdź do przygotowywania biszkoptu. Ubij jajka na puszystą masę z cukrem i następnie dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, a także kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i rozprowadź na niej równomiernie powstałe ciasto. Piecz je przez 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw biszkopt na kilka minut, a następnie jeszcze ciepły zawiń razem z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, ostrożnie go rozwiń i zdejmij papier. Rozsmaruj na nim krem (możesz dodać jeszcze warstwę dżemu), pozostawiając nieco wolnej przestrzeni przy brzegach.
Zwiń posmarowane ciasto w roladę, dociskając delikatnie, by dobrze się skleiło. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu rolady. Wedle uznania udekoruj ją polewą czekoladową czy też cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce do momentu, aż podasz ją na stół. Smacznego!
Zobacz też:
Kiedy dodajesz czosnek do gotowania? Moment wpływa na smak i adekwatności
Taka babka będzie miłą odmianą na Wielkanoc. Jest puszysta i smakuje obłędnie
To jedna z najzdrowszych ryb na świecie. Jest popularna, niestety dość droga