Zamarynuj mięso w ten sposób, a nigdy już nie zrobisz tego inaczej. Mięso będzie kruche i soczyste

g.pl 2 tygodni temu
Brak pomysłu na grilla? Podpowiemy ci, jak przygotować potrawy mięsne, które zachwycą twoich gości. Zaproponujemy również sposoby przechowywania, które wpłyną na jakość przyrządzonych potraw. Dzięki temu trikowi żywność zachowuje świeżość do pięciu razy dłużej.
Majówkowe grillowanie to nie lada święto w naszym kraju. Większość z nas podchodzi do tematu bardzo ambitnie, a stoły niekiedy przypominają te świąteczne - wypełnione są po brzegi. W kwestii mięsa istotną rolę odgrywa marynata, która musi być przygotowana odpowiednio wcześniej. jeżeli jednak nie znalazłeś czasu, podpowiemy ci, jak możesz przyśpieszyć pewne procesy w swojej kuchni.
REKLAMA


Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i gwałtownie schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy


Jak marynować mięso? Dzięki tej metodzie uzyskasz intensywniejszy smak
Wybierasz się na grilla do znajomych i chcesz przygotować coś od siebie, ale nie wiesz, w jaki sposób to przewieźć? Odpowiedzią jest pakowanie próżniowe. Do tej pory ta metoda była dostępna głównie w sklepach i restauracjach. Widząc zapotrzebowanie na rynku, skonstruowano modele zgrzewarek, które idealnie odnajdą się w każdym domu. Niewielkie maszyny to klucz to ułatwienia życia osobom, które często przewożą jedzenie, lub nie chcą go marnować. Produkty zamknięte próżniowo są w stanie wytrzymać w lodówce do pięciu razy dłużej niż zwyczajnie zapakowana żywność. Dodatkowym atutem woreczków próżniowych jest ich wpływ na podbijanie smaku w produktach marynowanych. Ta metoda będzie idealna dla osób, które nie zawsze są w stanie znaleźć czas na wcześniejsze przygotowania. W momencie zasysania powietrza znajdującego się w pojemniku mięso jest poddawane procesowi, poprzez który dochodzi do otwierania się porów. Dzięki temu marynata znacznie szybciej przenika do struktury produktu. W zależności od rodzaju przygotowywanej żywności długość marynowania będzie wynosiła mniej lub więcej czasu. Oto co możemy wam zaproponować.


Jak marynować kurczaka na grilla? Pikantna propozycja dla miłośników drobiu
Dla osób, które lubują się w różnego rodzaju potrawach z kurczaka, mamy pikantną propozycję na grilla. Czas, jakiego będziemy potrzebować do przygotowania mięsa to niecałe pół godziny. Składniki, jakich użyjemy w tym celu, to:


4 łyżki masła orzechowego - gładkiego
4 łyżki pasty chilli
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czosnku w proszku
1 kg udek z kurczaka - najlepiej bez skóry i kości


Wszystkie produkty oprócz mięsa wrzucamy do miseczki i mieszamy ze sobą. Na samym końcu dodajemy udka i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do woreczka lub pojemnika próżniowego. Chcąc spożywać mięso tego samego dnia, wystarczy odstawić je do zamarynowania na pół godziny do lodówki. Możemy również zamrozić produkt. Na rozgrzanego grilla wykładamy kurczaka i obsmażamy go od 8 do 10 minut na każdej ze stron. Dla osób preferujących mięso wieprzowe, mamy w zanadrzu delikatniejszą kombinację.


Potrawy na grilla. Spróbuj egzotycznej odsłony mięsa wieprzowego
Nieco egzotyczna kubańska marynata majo, to doskonały odpowiednik do pikantnego kurczaka. Przygotowanie tej potrawy również zajmie około 30 minut. Do jej przygotowania będziemy potrzebować:


2 łyżki soku z limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka soli oraz pieprzu
2 ząbki czosnku - posiekane
2 polędwiczki wieprzowe


Aby przygotować sos Majo, należy wymieszać wszystkie składniki razem w miseczce, a następnie obtoczyć w nich mięso. Wieprzowina z pewnością potrzebuje nieco więcej czasu, aby nabrać smaku. Czas marynowania powinien trwać około dwóch godzin. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby okres leżakowania trwał choćby dłużej. Tak jak z kurczakiem, wieprzowinę obsmażamy na każdej ze stron maksymalnie 10 minut.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału