Zalewasz ogórki wodą prosto z kranu? To błąd, który popełnia wiele osób

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Adobe Stock


Ogórki kiszone to absolutny klasyk polskiej kuchni. Pod koniec lata rozpocznie się sezon na kiszenie, a wraz z nim w głowach wielu będzie kołatało się pytanie: czy ogórki można zalać wodą z kranu? Odpowiedź może nie być satysfakcjonująca. To, czy kranówka nadaje się do kiszenia, zależy od kilku czynników.

Najlepiej by były jędrne, chrupiące i wyraziste w smaku. Przygotowanie idealnych ogórków to niemała sztuka. Ważna jest nie tylko odpowiednia ilość soli, przypraw czy jakość ogórków. Na finalny smak kiszonki wpływa również to, z jakiej wody została przyrządzona solanka. Liczy się zarówno jej temperatura, jak i jakość. A ta, w przypadku wody z kranu, może nie być odpowiednia i zepsuć smak przetworów.

Przeczytaj również: Domowe przetwory mogą być niebezpieczne. Zwłaszcza przez często popełniany błąd

Czy ogórki do kiszenia można zalać wodą z kranu?

Powodem, przez który ogórki kiszone wychodzą miękkie i niesmaczne, może być zła jakość wody. Problem może stanowić jej niewłaściwa do kiszenia twardość lub nadmiar żelaza i innych zanieczyszczeń. Warto również dodać, iż chlor obecny w wodzie kranowej zabija większość korzystnych bakterii, które odpowiadają za fermentację. jeżeli więc nie mamy pewności, co do jakości naszej kranówki, lepiej nie używać jej do kiszenia.

Można jednak temu zaradzić. Jedną z metod jest korzystanie z tzw. odstanej wody. Wystarczy pozostawić ją w naczyniu na 24 godziny przed kiszeniem. Kranówkę można też wcześniej po prostu przegotować. Podkreślić jednak trzeba, iż żadna z tych metod nie zagwarantuje, iż woda stanie się odpowiednia do przygotowywania przetworów, ale zniwelowane zostaną jej niesprzyjające kiszeniu adekwatności.

Dobrym sposobem jest korzystanie z filtrów kuchennych, zwłaszcza z wkładami węglowymi. Dlaczego? Węgiel aktywny zatrzyma chlor zdolny do obniżenia jakości przetworów. Ponadto, woda filtrowana ma mniej zanieczyszczeń chemicznych. To z kolei sprawi, iż stanie się lepszą bazą do przygotowania m.in. kiszonych ogórków. Użycie czystej wody pozwala też wydobyć smak produktów.

Ogórki kiszone – Pyszności; Fot. Adobe Stock

O czym pamiętać podczas kiszenia ogórków?

Mając już odpowiedniej jakości wodę, zadbajmy, by była letnia – o temperaturze ok. 20 stopni. Takie środowisko sprzyja namnażaniu pożytecznych bakterii, odpowiadających za proces fermentacji. Ponadto, w porównaniu do gorącej wody, w letniej zachowanych zostanie znacznie więcej witamin i składników odżywczych. Zaletą letniej zalewy jest również to, iż wsypywane do niej przyprawy dużo szybciej się rozpuszczą.

Idź do oryginalnego materiału