Zalej skórki kiwi i odstaw. Ten domowy patent robi furorę za granicą. Aż 3 korzyści

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Niektóre połączenia wydają się zbyt abstrakcyjne, by mogły zadziałać. A jednak! Duet kiwi i octu podbija serca gospodyń w Ameryce Południowej. Jakie są ku temu powody? Nie jeden, a aż trzy.
Rozwiązania w duchu "zero waste" są idealne dla osób, które chcą ograniczyć ilość wytwarzanych śmieci. Pozwalają również na niekonwencjonalne i budżetowe rozwiązywanie wielu problemów w codziennym życiu. Gospodynie z Argentyny jak informuje serwis tn.com.ar, poszły o krok dalej i teraz, zamiast wyrzucać skórki kiwi do kosza na śmieci, dają im "drugie życie".


REKLAMA


Zobacz wideo Jak Sylwia Przybysz reaguje na komentarze, iż jest za młoda na bycie mamą? "Jesteśmy odpowiedzialni"


Połączenie kiwi i octu. Jakie korzyści niesie za sobą?
Mieszkanie skórek kiwi wraz z octem może wydawać się dziwaczne, ale w rzeczywistości kryje w sobie zaskakujące korzyści. Skórki owocu są istną skarbnicą przeciwutleniaczy, witamin i naturalnych enzymów. Te z kolei po połączeniu się z octem wzmacniają działanie dezynfekujące i odtłuszczające, a przy tym znajdują inne praktyczne zastosowanie.


Dlaczego warto stosować tę miksturę?


Działa jak naturalny, wielofunkcyjny środek czyszczący. Doskonale odtłuszcza i dezynfekuje powierzchnie kuchenne, łazienkowe i meblowe. Ponadto pozostawia świeży, naturalny zapach we wnętrzach.
Będzie służyć jako preparat odstraszający szkodniki. Wprost idealny do stosowana na rośliny, gdyż tworzy naturalną barierę ochronną przed owadami.
Przyśpiesza proces kompostowania. Mieszanka dodana do kompostownika zwiększa tempo rozkładu odpadów organicznych i wzbogaca glebę w cenne składniki odżywcze.


Jak zrobić samemu uniwersalny płyn do czyszczenia? Chwila roboty i kilka etapów
Nie potrzebujesz wymyślnych technik i składników. Wystarczy odrobina cierpliwości i postępowanie krok po kroku, aby zyskać domowej roboty preparat o wszechstronnym zastosowaniu.


Dokładnie oczyść skórki kiwi i pokrój je na niewielkie kawałki.
Umieść skórki w słoiku i zalej je białym octem, tak aby były całkowicie przykryte.
Odstaw słoik w chłodne i ciemne miejsce na minimum dwa tygodnie, aby składniki się "przegryzły" i uwolniły swoje adekwatności.
Po tym czasie odcedź płyn i przelej go do czystego pojemnika. Gotowy do działania!


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału