Zalewanie czerstwego chleba dla wielu brzmi jak absurd. Okazuje się jednak, iż takie połączenie potrafi powalić na kolana jak nic innego. Podpowiadamy, jak wyjątkowy rarytas może powstać z tych dwóch składników.
Jeśli szukasz prostego przepisu na niewyszukany, ale smaczny i łatwy w przygotowaniu deser, to strzał w dziesiątkę. Nie wierzyliśmy, iż ta receptura sprzed lat może być wciąż tak dobra — a jednak. Przygotowaliśmy go i jesteśmy zaskoczeni. Wy też powinniście wypróbować ten przepis. I to jak najszybciej!
Zalej czerstwy chleb kawą. Zyskasz deser, którym każdy będzie się zajadać
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba,
- 1,5 szklanki mleka,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki cukru pudru lub wybranego słodzidła zmielonego na puder,
- cukier wanilinowy,
- masa kajmakowa.
Zalej czerstwy chleb kawą. Fot. Pixabay
Kawowy deser, który rozpieszcza podniebienie. Sposób przygotowania krok po kroku
Choć deser z kawy i czerstwego chleba nie brzmi zbyt apetycznie, to musicie uwierzyć nam na słowo, iż jest naprawdę obłędny. To dość stara receptura i w tej chwili bardzo rzadko jest wykorzystywana, jednak zdecydowanie warto nie zwlekać dłużej. Kawa jest w niemal każdym domu, a czerstwy chleb sprzed dwóch dni również zalega w wielu kuchniach. Warto więc zrobić coś, by się nie zmarnował. Ten patent jest świetny.
Sprawdź również: Zabrałem dzieci do lodziarni Magdy Gessler. Ich słowa na temat lodów mnie rozbroiły
Sposób przygotowania:
- Czerstwy chleb kroimy na mniejsze kawałki.
- Mleko i kawę rozpuszczalną mieszamy, a następnie dodajemy do czerstwego chleba.
- Mieszamy dokładnie, by pieczywo nasiąkło kawą.
- Dodajemy jajka, cukier puder i cukier wanilinowy, a następnie blendujemy całość na gładki krem.
- Do blachy wlewamy wodę, a następnie ustawiamy w niej małe miseczki, które są odporne na duże zmiany temperatur.
- Do każdej z miseczki wykładamy masę kajmakową, a następnie przygotowaną samodzielnie masę kawową.
- Blachę z miseczkami przykrywamy folią aluminiową, a następnie wkładamy do piekarnika.
- Krem pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 50 minut. Smacznego!