Słodka przekąska — sprawdzony przepis
Masz ochotę na słodkie śniadanie, przekąskę lub małe co nieco do zabrania na piknik? Proponuję przepis na pyszne drożdżówki z serem. Z moimi wskazówkami zrobisz je bez trudu. Możesz zagnieść ciasto manualnie lub wykorzystać robot kuchenny, lub mikser planetarny. Masa serowa jest także bardzo prosta, wystarczy wymieszać składniki łyżką. Drożdżówki są delikatne, słodkie i pachnące cytryną i wanilią. Możesz je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne drożdżówki z serem.
Przepis na drożdżówki z serem
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: ok. 12 drożdżówek
poziom trudności: średni
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
- 2 żółtka,
- 250 ml mleka,
- 80 g cukru,
- szczypta soli,
- 75 g masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
- skórka otarta z cytryny,
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem,
masa serowa:
- 500 g twarogu półtłustego lub sera śmietankowego,
- 2 żółtka,
- 100 g miękkiego masła,
- 90 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
Proste do przygotowania, a smakują jak z cukierni. Polecamy drożdżówki i rogaliki
Według kalendarza świąt nietypowych 17 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji warto upiec coś pysznego. Masz ochotę na pyszne drożdżówki czy słodkie rogaliki? Nie musisz kupować ich w…
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem?
- Rozpuść masło. Odstaw, by nieco wystygło.
- Mleko lekko podgrzej. Żółtka wymieszaj z cukrem.
- Jeśli używasz suchych drożdży, to wsyp je od razu do mąki. jeżeli jednak używasz drożdży świeżych, to wymieszaj je najpierw z łyżeczką cukru, odstaw na 10 minut i dopiero wlej do mąki.
- W misce lub w mikserze planetarnym wyrób ciasto z mąki, drożdży, żółtek, mleka, rozpuszczonego masła, cukru, wanilii, skórki z cytryny i szczypty soli.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na 40 minut, by wyrosło.
- Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozdrowbnij widelcem i wymieszaj z żółtkami, cukrem, wanilią i miękkim masłem.
- Ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta i posmaruj masą serową.
- Złóż ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokrój na paski. Każdy dwukrotnie skręć i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Zostaw drożdżówki na 15 minut, by nieco podrosły.
- Posmaruj drożdżówki rozmieszanym jajkiem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe.
Drożdżówki możesz dodatkowo osłodzić i ozdobić je np. lukrem cytrynowym.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: